Turska najavila vakcinaciju eksperimentalnom kineskom vakcinom u decembru: “Bićemo među prvima u svetu…”

0
Fotografija: Profimedia

(Beta) – Turski ministar zdravlja Fahretin Koča najavio je da će vakcinacija protiv kovid-19 početi kasnije ovog meseca eksperimentalnom kineskom “inaktiviranom vakcinom” usred naglog porasta infekcija i smrtnih slučajeva.

On je prošlog meseca saopštio da je Turska potpisala ugovor sa kineskom famaceutskom kompanijom Sinovak Biotek o kupovini 50 miliona doza vakcine protiv korona virusa, koja je trenutno u trećoj fazi ispitivanja.

Koča je kasno sinoć izjavio da će prva pošiljka inaktivirane vakcine stići u Tursku posle 11. decembra.

Inaktivirane vakcine se prave tako što se ceo virus uzgaja u laboratoriji, a zatim ubija toplotom. Bezbedno zagrevanje, a zatim i ubijanje virusa može potrajati duže od novijih tehnologija, ali inaktivirane vakcine izazivaju brzu reakciju imunog sistema.

Ministar je rekao da će odobrenje za ranu upotrebu biti dato nakon što turske laboratorije potvrde bezbednost vakcine i procene početne rezultate treće faze ispitivanja.

“Ako se razvoj nastavi pozitivno kako očekujemo, Turska bi bila među prvim zemljama na svetu koja je započela vakcinaciju u ranoj fazi”, rekao je Koča.

U novembru je naučni časopis Lanset objavio studiju o efikasnosti Sinovakovog kandidata za vakcinu na osnovu prve i druge faze ispitivanja.

U studiji je navedeno da je utvrđena umerena efikasnost i da je vakcina proizvela niži nivo antitela od onog koji je pronađen kod oporavljenih pacijenata sa kovid-19.

Kompanija Fejzer, Bionet i Moderna saopštili su da njihovi kandidati za vakcinu imaju više od 90 odsto efikasnosti. Britanska AstraZeneka ima efikasnost od 70-90 odsto, ali zasnovanu na ograničenim kliničkim ispitivanjima.

Turski ministar je najavio da će vakcinacija biti sprovedena u četiri faze. U prvoj grupi će biti vakcinisani zdravstveni radnici, stariji od 65 godina i štićenici staračkih i invalidskih domova.

Sledeći bi bili radnici i ljudi stariji od 50 godina sa najmanje jednom hroničnom bolešću. U trećoj grupi su mlađi od 50 godina sa najmanje jednom hroničnom bolešću, a u četvrtoj i poslednjoj fazi je ostatak stanovništva. Pacijenti će primati po dve doze vakcine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da će vakcinacija biti bespolatna. Prema rečima ministra zdravlja, ostale vakcine protiv kovid-19 prodavale bi se u apotekama.

“U decembru ćemo dobiti najmanje 10 miliona doza vakcine, a verovatno i 20 miliona. Još 20 miliona doza u januaru i 10 miliona u februaru”, rekao je Koča ranije ove nedelje. Turska ima više od 83 miliona stanovnika.

Turska beleži rekordan broj preminulih već deset dana uzastopno, juče je prijavila 193 novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih porastao na 14.129.

Dnevni broj infekcija dostigao je rekordnih 31.923, pošto je Turska prošle nedelje počela da prijavljuje sve koji su pozitivno testirani na virus, posle četiri meseca kada je brojala samo simptomatske pacijente.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500