Turska namerava da zatvori Bosfor za brodove iz Rusije, kažu da je ruska invazija na Ukrajinu “rat”

1
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u nedelju da je Turska odlučila da je ruska invazija na Ukrajinu „rat“.

„Da li je ovo sukob ili rat? Odlučili smo o tome. Član 19. Konvencije iz Montrea je vrlo jasan. Ovo je rat.” rekao je on u intervjuu za CNN Turk.

Priznanje Turske važno je za primenu Konvencije iz Montrea iz 1936. godine koja reguliše pomorski prolaz kroz turski moreuz. Konvencija iz Montrea daje Turskoj određenu kontrolu nad prolaskom ratnih brodova iz moreuza Dardaneli i Bosfor koji povezuju Egejsko, Mramorno i Crno more.

U vreme mira ratni brodovi mogu da prođu moreuz uz prethodno diplomatsko obaveštenje sa određenim ograničenjima o težini brodova i naoružanju koje nose u zavisnosti od toga da li brod pripada crnomorskoj državi ili ne.

Tokom rata, kada Turska nije u ratu, ratni brodovi mogu koristiti moreuz osim onih koji pripadaju zaraćenim državama. Prema konvenciji, ako je Turska strana u ratu ili smatra da joj preti neposredna ratna opasnost, može da zatvori moreuz za prolaz ratnih brodova koji imaju obalu na Crno more ili ne.

Međutim, kao što Čavušoglu pominje, član 19. Konvencije iz Montrea predviđa izuzetak. Ratni brodovi zaraćenih zemalja mogu da se vrate u svoju bazu porekla u Crnom moru.

„Sada se ovaj sukob pretvorio u rat, u ovom slučaju, ovako primenjujemo konvenciju za strane, Rusiju ili Ukrajinu. Član 19 predviđa izuzetak. Ako se brod ratne zemlje vrati u svoju luku, pravi se izuzetak. Transparentno ćemo implementirati sve odredbe iz Montrea.”

To znači, čak i ako Turska zabrani, ruski i ukrajinski brodovi mogu da se vrate u svoju bazu porekla. Čavušoglu je rekao da kada se primenjuju izuzeci zemlje treba da zloupotrebe klauzulu. I dodao: „Objašnjavam stav Montrea i Turske.

Objašnjenje: Konvencija iz Montrea, potpisana 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad prolaskom plovila kroz ta dva ključna moreuza. U mirnodopskim uslovima civilni brodovi mogu slobodno da prolaze, iako postoje određena ograničenja za prolaz brodova koji ne pripadaju crnomorskim zemljama. Crnomorske nacije — koje, uz Tursku, Rusiju i Ukrajinu — takođe uključuju Bugarsku, Gruziju i Rumuniju. Ratni brodovi mogu da plove kroz moreuz tokom mira, ali pod uslovima koji ograničavaju ukupnu tonažu u zavisnosti od toga da li su ili nisu crnomorska zemlja i ograničavaju trajanje boravka u Crnom moru za necrnomorske nacije. Takođe postoje ograničenja u pogledu kalibra oružja koje mogu da nose, a Turska treba da bude obaveštena o zahtevu.

1 KOMENTAR

  1. Првобитно је Турска прогласила “инвазју” за “напад”, и у том случају конвенција би могла да се примени како је наведено у наслову. Касније је “инвазија” преквалификована у “рат”, што значи да сада бродови зараћених страна не могу кроз Босфор. У наслову текста је наведено да бродови само једне од зараћених страна не могу кроз Босфор.

Comments are closed.