Turska gomila trupe na granici sa Sirijom, Trampovo predomišljanje odlaže njihov udar na položaje Kurda

0
Foto: Tanjug/AP

Nova oklopna vozila turske vojske poslata su ka granici sa Sirijom konstatovao je novinar Frans presa, a prenosi N1. Konvoj sa desetinama vozila primećen je u mestu Akčakale, u provinciji Sanliurfa.

Turski parlament izglasao je u utorak jednogodišnje produženje dozvole vladi da naredi prekogranične vojne ofanzive u Iraku i Siriji kada se Turska suoči sa bezbednosnim pretnjama.

Poslanici su odobrili taj predlog u trenutku kada je Turska izjavila da je spremna da izvede novi upad u Siriju da raščisti graničnu oblast od sirijskih kurdskih boraca, koje smatra teroristima.

Tursko ministarstvo odbrane je u utorak saopštilo da su završene sve pripreme za operaciju, čime je pojačan utisak da je blizu ofanziva protiv kurdskih boraca u Siriji.

Ipak, Turska čeka da američki predsednik Donald Tramp odredi svoj stav prema takvoj ofanzivi. On je prvo u nedelju uveče rekao da će američki vojnici raspoređeni u toj zoni biti povučeni zbog turske operacije. A onda je optužen da napušta Kurde koji su najveći američki savezinici u borbi protiv Islamske države, pa se predomislio.

Tramp je preokrenuo svoje izjave i zapretio ekonomskim uništenjem Turske ako ode predaleko u invaziji na sever Sirije.

Prema turskom dnevniku Hurijet operacija bi mogla da počne narednih dana ako se zaista američke trupe povuku iz tih zona.