“Turska će napasti svakog kurdskog borca koji se ne povuče”, reakcije na “slučaj doktorat” i Orban o slanju vojske na granicu sa Srbijom: Vaš brifing za utorak

1
Foto: Profimedia

ORBAN O SLANJU VOJSKE NA GRANICU SA SRBIJOM – U okviru Višegradske grupe postoji dogovor da se pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

“Obojica znamo šta znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje”, rekao je mađarski premijer.

ČAVUŠOGLU: NAPAŠĆEMO SVAKOG KURDSKOG BORCA… – “…koji se ne povuče iz bezbednosne zone”.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je novinarima da su zvaničnici Rusije i Sirije dostavili informaciju da su se neki kurdski borci povukli iz oblasti duž sirijsko-turske granice, ali da drugi još nisu.

On je naglasio da će svi oni koji ne napuste bezbednosnu zonu biti napadnuti.

Rok za povlačenje kurdskih borca na oko 30 kilometara od granice s Turskom ističe sutra.

BRITANSKI PARLAMENT ODBIO DŽONSONOV PREDLOG – Poslanici donjeg doma britanskog parlamenta odbili su zahtev premijera Borisa Džonsona da vanredni parlementarni izbori budu raspisani 12. decembra.

Za raspisivanje izbora 12. decembra glasalo je 299 poslanika, a protiv 70, dok je za usvajanje takve odluke bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 434 od 650 poslanika.

Džonson je tražio raspisivanje vanrednih izbora kako bi rešio krizu oko Bregzita, pošto se nada da će njegovi konzervativci dobiti većinu u parlamentu, što bi olakšalo proces usvajanja sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Opozicione stranke su navele da žele izbore, ali ne pod Džonsonovim uslovima. Liberalne demokrate i Škotska nacionalna partija planiraju da izdejstvuju raspisivanje izbora za 9. decembar, korišćenjem drugačije procedure.

REAKCIJE NA SLUČAJ DOKTORAT – Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomone, izglasalo meru javne osude.

U razgovoru sa pojedinim članovima Nastavno-naučnog veća, TV N1 je rečeno da samo izglasavanje javne osude upućuje na to da je preporuka FON-a da ministru Malom zbog plagiranja poništi doktorat.

Mali je rekao da je ponosan na to što je potvrđeno da nije plagirao doktorski rad, dok je Đilas poručio: “ode doktorat,ode mali, a uskoro će i veliki…”

O ovoj temi se još uvek nisu oglasili brojnu drugi državni zvaničnici i političari u Srbiji, a njihove reakcije se očekuju danas.

POLICIJSKI ČAS U BAGDADU, IMA NASTRADALIH… – Iračke vlasti proglasile su policijski čas u Bagdadu nakon što su ranije tokom dana u nastavku antivladinih demonstracija dve osobe ubijene, a 112 ih je povređeno, javlja Rojters.

Policijski čas traje od ponoći do šest ujutro i biće na snazi “do sledećeg obaveštenja”, prenela je iračka televizija naredbu vojnog komandanta.

Uprkos proglašenju policijskog časa, demonstranti su ostali na glavnom gradskom trgu Tahrir, iako znaju da policija može intervenisati i “očistiti trg”.

“Ostaćemo ovde do zadnjega dana, čak i ako tamo bude hiljadu mučenika”, rekao je jedan od demonstranata.

KALIFORNIJSKI POŽARI NE JENJAVAJU, ZAHVAĆEN LOS ANĐELES – Širom Kalifornije i dalje besne požari zbog kojih je u toj saveznoj američkoj državi proglašenio vanredno stanje.

Više od milion domova i poslovnih objekata ostalo je bez struje pošto je veliki požar izbio u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu u blizini muzeja Geti u Los Anđelesu.

Požar u Los Andelesu se brzo širi i zahvatio je više od 200 hektara u brdima oko jednog od glavnih autoputeva, prenosi Glas Amerike.

U severnom delu Kalifornije, zbog snažnih naleta vetra, hiljade vatrogasaca i dalje ne mogu da ugase najveći požar u tom području – takozvani Kinkejd požar, a lokalne vlasti naredile su evakuaciju gotovo 200 hiljada ljudi.

GRENEL NEĆE BRZO REŠITI PITANJE KOSOVA – Stručnjak američke konzervativne fondacije “Heritidž” Luk Kofi kaže da ne veruje da će specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel uspeti brzo da reši pitanje Kosova.

Kofi koji je s drugim stručnjacima fondacije “Heritidž” bliske administraciji američkog predsednika Donalda Trampa uputio savete Grenelu oko rešavanja kosovskog pitanja, rekao je za Glas Amerike da “nije baš realno” da se dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa postigne do kraja proleća 2020. godine.

“Ako sagledate političku situaciju na Kosovu i da predstoje izbori u Srbiji, ja stvarno ne vidim kako do kraja proleća sledeće godine može da se dođe do nekog velikog sporazuma Srbije i Kosova. Nadam se da nisam u pravu, nadam se da ćemo imati dogovor do tada, ali nisam baš optimista”, kazao je Kofi.

“VREME DA HRVATSKA POVEDE RAČUNA” – Srbija prethodne tri godine značajno je povećala vojni budžet, ugovorila strateške i kvalitetne vojne nabavke novih sistema i saradnju s Rusijom i Kinom. Brzo obnavlja i domaću vojnu proizvodnju, s jasnim ciljem da opet postane vojno dominantna na jugoistoku Evrope, priznajući da je samo Rumunija jača, ističe hrvatski stručnjak za bezbednost Marinko Ogorec.

On je potvrdio da se Srbija postupno profiliše kao ozbiljna vojna sila na jugoistoku Evrope. Srpska saradnja s Rusijom je vrlo intenzivna, pri čemu je potrebno naglasiti da je uz Belorusiju Srbija jedina evropska država koja je pristupila ruskom ODKB-u, organizaciji za kolektivnu bezbednost.

“Mislim da je krajnje vreme da o takvom razvoju srpske vojne moći povedu računa sve relevantne institucije RH”, upozorava Ogorec.

IGRAČI IZ EVROLIGE PORUČILI PEŠIĆU: UJEDINJENI SMO – Posle prošlonedeljne izjave Svetislava Pešića da direktor Asocijacije evroligaških igrača Boštjan Nahbar “nije normalan” zbog onoga na čemu to udruženje insistira reagovala je i ELPA kratkim saopštenjem na Tviteru.

“Kao evroligaški igrači, shvatamo da ćemo sretati pojedince koji neće u potpunosti shvatiti ili se usaglasiti sa našim inicijativama. Pored toga i dalje ćemo nastaviti sa kolektivnim razgovorima sa Evroligom i sa klubovima kako bismo unapredili karijere igrača i celokupnog košarkaškog proizvoda. Naš cilj nas motiviše da nastavimo da radimo naporno na i van terena. Ujedinjeni”, poručila je saopštenjem Asocijacija evroligaških košarkaša. 

Evroliga je zbog ovakvih Pešićevih izjava pokrenula disciplinski postupak protiv iskusnog stručnjaka.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

1 KOMENTAR

  1. Ne znam baš da l sve ove vesti sa estrade itd., interesuju one što čitaju Nedeljnik 🙂

Comments are closed.