Tuđmanu 1996. lekari dali još šest meseci života: “U bolnici su rekli da nema svrhe počinjati sa terapijama…”

0
Profimedia

Prošla je tačno dvadeset jedna godina od smrti prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, 10. decembra 1999. godine. Tuđman se sa teškom bolešću suočio tri godine ranije, nakon redovnog sistematskog pregleda. O njemu se tada brinuo hrvatski lekar, dr Andrija Hebrang.

“Dijagnoza je bila karcinom kardije, koja spaja jednjak i želudac”, rekao je dr Hebrang, prenosi Večernji list.

“Otkrili smo veliki paket limfnih čvorova, što znači da je negde bio pristuan maligni tumor. Odmah smo napravili gastroskopiju, utvrdili gde je tumor i predložili mu plan terapije. Rekao sam da bitka nije izgubljena, ali je on naredni dan izabrao da ode u kliniku Volter rid”, dodao je nekadašnji Tuđmanov lekar.

U vojnu bolnicu u predgrađu Vašingtona, baš onu u kojoj se od koronavirusa nedavno lečio i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, Tuđman je otputovao 11. novembra 1996. i u Americi je ostao dvanaest dana, a lekari mu nisu dali optimističnu prognozu.

“Mi smatramo da operacija želuca može samo da istroši organizam, a neće dati rezultate. Po našoj proceni, s ovim stanjem karcinoma možete živeti još šest do devet meseci”, saopštili su Tuđmanu procenu njegovo zdravstvenog stanja lekari iz Volter Rida.

Tuđman je po povratku u Zagreb pozvao šefa svog lekarskog tima u kancelariju.

“Sastanemo se u četiri oka, baci mi na sto papire iz Volter rida. Potvrdili su našu dijagnozu, jednokratno ga ozračili i rekli da ne preporučuju nikakvu terapiju, jer bi mu ona smanjila kvalitet života”, prisetio se dr Hebrang.

“Rekao sam mu da garantujem najmanje tri godine života ako odmah krenemo sa hemioterapijama, a on je bio u dilemi da li da prihvati moj predlog. Objasnio sam mu da će u Zagreb dolaziti najbolji svetski onkolozi, ali ga niko nije razuverio i on na hemioterapiju nije pristajao”, dodao je on.

Međutim, kada je u Zagreb stigao čuveni svetski onkolog i lekar francuskog predsednika dr Filip Rožije stvari su se izmenile.

“On me je pre razgovora sa Tuđmanom pitao da li Franjo ima neki ludi hobi, a kada sam mu rekao da je to tenis, samo je zadovoljno pucnuo prstima i otišao u kancelariju na razgovor. Sat vremena kasnije Tuđman je izašao i rekao da pristaje na hemioterapiju”, prisetio se dr Hebrang.

“Posle mi je ispričao da je Tuđmanu predstavio problem poređenjem sa tenisom: ‘Igrate meč protiv najjačeg protivnika u životu, uputio vam je najjači udarac koji se može zamisliti, a šansa da ga vratite je mala. Hoćete li pokušati?’, pitao ga je Francuz, a Tuđman je odgovorio potvrdno”, rekao je dr Hebrang.

On je istakao da je Tuđman ubrzo počeo da prima terapiju, dok je nedelju dana kasnije tumor bio “istopljen”.

“Tuđman ide u novi predsednički mandat, pobeđuje…”, seća se dr Hebrang.

Ipak, nakon političkog razlaza s Tuđmanom u jesen 1998. godine dr Hebrang je podno ostavku na sve svoje dužnosti. Od tada, dr Hebrang je o zdravstvenom stanju Tuđmana znao samo nezvanične informacije.

Na leto 1999. godine, Tuđmanovo zdravstveno stanje ponovo se pogoršalo, što je prva primetila njegova supruga Ankica i molila ga da se podvrgne pregledu, a on je to uporno odbijao.

Umesto kod lekara, krajem oktobra 199. otišao je u posetu Vatikanu i Italiji, a po povratku osetio je jake bolove u stomaku. Prvog novembra primljen je u bolnicu. Imao je perforaciju debelog creva, što je izazvalo gnojnu upalu trbušne maramice . Nedelju dana kasnije je u bolnici raspisao parlamentarne izbore.

Međutim, nakon dve nedelje, imao je novu operaciju, ali je infekcija ostala. Više nije ustajao iz bolničkog kreveta, mada je bio svestan. Preminuo je od zapaljenja trbušne maramice.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500