“Tuđman mi je rekao: ‘Ne mislite valjda da ćemo mi zbog vas u rat'” – Ekskluzivna ispovest Milana Kučana u novom Nedeljniku

4
Foto Igor Pavićević

Milan Kučan je u ekskluzivnoj ispovesti za novi Nedeljnik pričao i kako je došlo do rata u Sloveniji i povlačenja JNA, čime je otvoren put za slovenačku nezavisnost.

On je, između ostalog, pričao kako je na jednom od sastanaka na Brionima između slovenačke delegacije i Predsedništva Jugoslavije Branko Kostić rekao: „Mi ćemo se radije povući nego da vi ubijate naše sinove.“

“To je bila teška optužba. Tada sam predložio Drnovšeku da vidi sa Jovićem da li oni ozbiljno misle da se povuku. Sledila je sednica Predsedništva Jugoslavije, na kojoj je odlučeno da se armija povuče iz Slovenije. Svi osim Stipe Mesića su glasali za to odluku”, rekao je Kučan.

Iako su Hrvatska i Slovenija usaglašavala poteze u vezi sa osamostaljenjem, Kučan je rekao da je zvao Tuđmana kada je izbio rat u Sloveniji.

“Ja sam posle noćnog razgovora sa Markovićem zvao Tuđmana. Jer mi smo znali da oni imaju plan kako sprečiti izlazak tenkova u Hrvatskoj da ne dođu u Sloveniju. I kad sam ja to tražio: ‘Predsedniče, kod nas je počeo rat, hajde da pomognete’, odgovorio mi je: ‘Ne mislite valjda da ćemo mi zbog vas u rat’. Ja sam onda rekao: ‘Nećete zbog nas, nego ćete zbog vas.’ Generala Špegelja su skoro nakon toga smenili”, rekao je Kučan.U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 12. decembra, prvi predsednik nezavisne Slovenije pričao je o nepoznatim detaljima i događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije, o odnosu sa Miloševićem, uzrocima raspada SFRJ, kako Hrvatska nije htela zbog Slovenije u rat, o jugonostalgiji, kao i o tome šta bi Jugoslavija danas bila u Evropi…

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku.4 KOMENTARA

  1. Kucan danas moze da prica sta hoce posto su Tudjman, Milosevic i mnogi drugi vec pokojni i ne mogu se braniti.
    Slovenci i hrvati su 1918 usli u SHS samo sa jednim ciljem, da sto pre stvore svoje nacionalne drzave.
    Iskoristili su srpsku naivnost, dobrotu i srpsku borbenost. Neka samo vise nas ne pominju i neka se ne prave vise pametni, svima je odavno jasno ko su i kakvi su oni narodi.
    Nedao Bog srpskom narodu da ikada vise pravi drzave nacionalnim manjinama i drugim narodima na svojoj zemlji

    • Hahaha, a zašto je nebeska Srbija ušla u SHS? To je veoma retoričko pitanje.

  2. Izjave onih koji još i danas koriste rat 1990-tih da bi se nastavili viktimizirati ili da bi takvim izjavama skupljali političke poene smatram nastavkom tog rata političkim sredstvima.

Comments are closed.