Trivan: 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u EU

9
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan rekao je da 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u EU, a da Srbija nije izuzetak kada je reč o velikim zagađivačima, preneo je N1.

Trivan je naveo da vazduh u Srbiji nije svuda loš, već da se meri na mestima gde je najveće zagađenje, pa se nema uvid u prosek, ali podaci pokazuju da je u Beogradu od 2010. godine do danas isti kvalitet vazduha.

On je za TV Prva rekao da je 2011. godine broj dana sa prekoračenjima kvaliteta vazduha bio 133, a da je 2018. smanjen na 59.

Poslednjih godina, kako je objasnio, mnogo se radilo, prvenstveno na ulaganju u motore autobusa GSP-a, priključivanje na daljinsko grejanje, odsumporavanje, prelazak elektrana na gas.

Trivan je istakao da Srbija nema toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom, pa se zato primenjuje odsumporavanje. Prema njegovim rečima, beogradske toplane mnogo su napredovale koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

“Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i individualne kotlarnice – vrtići, škole, zdravstvene ustanove, koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj”, rekao je ministar.

On navodi da je među 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima.  

9 KOMENTARA

 1. Investicije u odsumporavanje termoelektrana od 200 miliona evra se prodaju hibridnim delovanjem preko medija, ili klimatskim i hemijskim oruzjem, u Srbiji svakodnevnim zaprasivanjem NATO avijacije

 2. Kao što sam i rekao, nema ovo veze sa zagadjenjem vazduha slična afera kao i sa onim aflatoksinima u mleku.
  Vazduh je bio zagadjen i ranije, i niko ne može da me ubedi da danas kad nema nijedne velike fabrike u Beogradu da je zagadjenje značajno veće.
  I sad po ministru Trivanu ne valjaju termoelektrane a pre nekoliko dana predsednik Vučić izjavljuje kako želimo zelenu energiju a protiv smo mini hidroelektrana. A mini hidroelektrane su daleko veća opasnost po ekološki sistem od zagadjenja sa kojim živimo već decenijama.
  Da li vidite čemu ovo vodi? Ko će smeti da se pobuni protiv izgradnje mini hidroelektrane i isušivanja reka kad je to u cilju smanjenja zagadjenja vazduha?

 3. Amerika je izasla iz sporazuma o smanjenju emisije stetnih gasova. Odsumporavanje termoelektrana kosta po 200 miliona evra, mora debela analiza da se napravi da li je to isplativo, ili se radi o podmetanju lose investicije i otimanju para

 4. “…uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima. ” Ограничење саобраћаја легално регистрованим визилима није могуће на основу нечије “препоруке”. Евентуално ограничење би могло да се спроведе евентуално само изменом, тј. допуном постојећег законског прописа, при чему би се власницима тако обухваћеих возила морале смањити дажбине. То да се неком забрани употреба возила на основу министрове “препоруке”, постоји као могућност само у његовој глави.

 5. Mi u Vojvodini smo imali gas pre 50 god… a onda smo postali ‘Srbijagas’… cena se utrostrucila. U mojoj ulici svi imaju prigkljucak, a gas za grejanje vise niko ne koristi, svi su presli na ugalj i drva.

  • Тривани су делатници у сфери јавних функција још од комунизма (довољно, да каже у ком времену данас живимо). У међувремену су пролазили кроз разне афере, од којих мушки члан двојца, односно “мистер џентлмен”, за “подстрекивање” у додели дела стана, чиме је омладински камп “Караташ” оштећен за 6,5 милиона динара, па до малверзација у додели средстава из “Зеленог фонда”, намештања тендера и послова. У делу око подстрекивања на додељивање му идеалног дела стана од 78 м2, исти је ослобођен из разлога апсолутне застарелости предмета ! Толико о “величини”, односно овој “громади” од министра.

Comments are closed.