“Trideset godina smo bili prepoznati kao švercerska zemlja. Kriminal više nema državnu zaštitu”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da kriminal u toj zemlji, bez obzira da li je reč o trgovini drogom, cigarama ili “transnacionalnim” klanovima, “više nema državnu zaštitu”.

Abazović je za današnje izdanje dnevnika Nova rekao da je Crna Gora poslednjih 30 godina bila “prepoznata u međunarodnim okvirima kao švercerska zemlja preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici i cigarete”.

“Svima je jasno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške od strane države ili paradržavnog aparata. Postoje određene procene međunarodnih institucija da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuiraju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodnog šverca će ogoliti ko stoji iza svega”, kazao je Abazović.

Komentarišući nedavnu zaplenu više od tone kokaina u magacinu kod Podgorice, Abazović je kazao da je akcija izvedena u saradnji sa “inostranim partnerima” ali i kao “plod saradnje” više crnogorskih institucija sistema.