Trideset godina od pada Berlinskog zida; Otvara se istočni krak Koridora 10; “Provera uslova za pokretanje postupka protiv Stefanovića”: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Profimedia, Tanjug, Nedeljnik

PAD BERLINSKOG ZIDA – Pad “Berlinskog zida”, simbola podele Evrope posle Drugog svetskog rata, bio je prvi korak ka ponovnom ujedinjenju dve Nemačke.

Stotine hiljada Istočnih Nemaca krenulo je na današnji dan pre trideset godina prema Zapadnoj Nemačkoj, a veliki broj Zapadnih Nemaca krenuo je u suprotnom pravcu, samo nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je otvorena granica prema Zapadu.

U aktuelnom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima, čitajte veliko istraživanje o tridesetogodišnjici pada Berlinkog zida. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

KORIDOR 10 – Poslednju deonicu na istočnom kraku Koridora 10 u subotu će svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Kako se očekuje, od Beograda do granice s Bugarskom stizaće se automobilom za oko tri sata.

Na istočnom kraku Koridora 10 izgrađeno je 87 mostova, pet tunela, pet petlji i ugrađeno 780.000 tona asfalta.

TADIĆ O KORIDORU 10 – Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “besprizorno laže” građane izjavom da je krak Koridora 10 rezultat aktuelne vlasti.

“Vučić besprizorno laže građane ne samo kako je krak Koridora 10 rezultat njegove vlasti, nego da je to i rezultat o kom su drugi mogli samo da sanjaju. A zapravo jedino što su uradili je samo tehničko ispunjavanje ugovornih obaveza iz vremena naše vlasti”, napisao je Tadić na Tviteru.

Predsednik SDS je dodao da je širenje takvih laži “najperfidniji oblik izborne krađe”.

PROTEST PODRŠKE UZBUNJIVAČU IZ VALJEVA – U Valjevu je održan protest podrške uzbunjivaču iz fabrike “Krušik” Aleksandru Obradoviću.

Njegovim sugrađanima na centralnom gradskom trgu obratili su se dramaturg i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević, lider DS-a Zoran Lutovac i pukovnik u penziji Dragan Krsmanović.

Danas je 52. dan od kako je Aleksandar Obradović uhapšen, a 26. od kada je u kućnom pritvoru, podsetili su okupljeni i poručili da je reč o hrabarom čoveku koji je ukazao na nepravilnosti, a potom je, kako su naveli, utamničen.

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE O STEFANOVIĆU – Agencija za borbu protiv korupcije odlučuje o sukobu interesa svih funkcionera, uključujući i eventualni sukob interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i u toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka, preneo je N1 odgovor Agencije.

“U vezi sa pitanjem koje ste postavili direktoru Agencije za borbu protiv korupcije, Draganu Sikimiću, obaveštavamo Vas da je u toku prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka”, navedeno je u odgovoru TV N1.

N1 navodi da je ovo prva reakcija Agencije nakon višenedeljnog iznošenja informacija o mogućem sukobu interesa.

REKTORKA OČEKUJE POŠTOVANJE AUTONOMIJE UNIVERZITETA – Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da veruje da će javnost podržati Beogradski univerzitet da obavi svoje propisane dužnosti, poštujući u potpunosti njegovu autonomiju u odlučivanju o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, i apelovala da se omogući okončanje tog postupka “u akademskim okvirima”.

“Javan i transparentan rad omogućava Univerzitetu u Beogradu da ispunjava svoju funkciju javnog dobra u službi svih građana naše zemlje. Između ostalih, Univerzitet je opredeljen da realizuje sve aktivnosti za koje je nadležan, radi okončanja postupka ispitivanja eventualne nečestitosti u izradi doktorske disertacije Siniše Malog”, stoji u saopštenju

PREDSEDNICA EK: NATO JE IZVANREDNA INSTITUCIJA – Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je NATO “izvanredna” institucija, nakon kritika francuskog predsednika Emanuela Makrona koji smatra da je Alijansa u stanju “moždane smrti”.

“Uprkos previranjima poslednjih nedelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode”, rekla je Ursula fon der Lajen u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Prema njenim rečima, NATO je najjači odbrambeni savez u svetu.

Makron je u intervjuu za britanski nedeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju “moždane smrti”, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

TRAMP: VOLEO BIH DA ODEM NA PARADU U MOSKVI – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da razmatra poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje paradi u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja.

Tramp je novinarima rekao da ceni Putinov poziv, ali da parada pada “u sred političke sezone”, zbog čega nije siguran da li će moći da dođe.

“Voleo bih da idem ako budem mogao”, dodao je Tramp.

Parada kojom se slavi pobeda saveznika nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održava se svake godine u Moskvi, a Rusija je koristi da pokaže vojnu moć.

ASANŽOV OTAC: DŽULIJANU PRETI SMRT U ZATVORU – Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kojeg Vašington optužuje za špijunažu uz moguće izručenje SAD-u, izjavio je da njegovom sinu preti smrt u zatvoru.

Džon Šipton rekao je novinarima u Ženevi da je pre dva dana posetio sina i da je dva sata proveo s njim koliko mu je bilo dozvoljeno.

“Džulijanu preti smrt u zatvoru posle devet godina progonstva jer je otkrio istinu o ratnim zločinima”, rekao je Šipton i dodao da je Asanž mnogo smršao i da je potpuno deprimiran. Šipton je dodao da je nepravedno nekom suditi jer je otkrio zločine.

Izvestilac UN o torturi Nils Melzer ocenio je prošle nedelje da tretman prema Asanžu ugrožava njegov život.

POTVRĐENA OPTUŽNICA U SLUČAJU “REKET” – Krivični sud u Skoplju potvrdio je optužnicu protiv Bojana Jovanovskog – Bokija 13, razrešene specijalne tužiteljke Katice Janeve i Zorana Milevskog u slučaju “Reket”.

Optužnica je potvrđena na zatvorenoj sednici sudskog saveta za ocenu optužnice i bez prisustva stranaka.

Kako je saopšteno, na to rešenje nije dozovoljeno pravo na žalbu, a nakon što bude formiran krivični predmet i izabran sudija elektronskim putem, biće zakazana javna rasprava.

Optužnica njih troje tereti da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, u zamenu da mu se “olakša pozicija” u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija”.

Prvo javno “bindžovanje”, serije “Senke nad Balkanom 2” Dragana Bjelogrlića, završeno je posle dva dana u UK Parobrod u petak uveče.

DVA DANA ZAJEDNIČKOG BINDŽOVANJA SENKI – Nedeljnik i UK Parobrod organizovali su u četvrtak i petak prvi javni bindž na kojem su posetioci “u cugu” gledali drugu sezonu „Senki nad Balkanom“.

Bjelogrlić je po završetku maratonskih projekcija odgovarao na pitanja onih koji su imali priliku da prvi pogledaju dugo očekivanu drugu sezonu.

Bjelogrlić je pričao o tome koliko je bilo teško odgovoriti na izazov snimanja druge sezone jedne od najgledanijih serija u Srbiji, istorijskoj pozadini priča koje serija prati, kako su se rađale ideje i nastajali novi likovi, ali i kako su se produbljivali stari koje smo gledali i voleli u prvoj sezoni.

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE