“Tri puta sam proverili. Kolinda je zaista rekla da koriste ‘malo sile’ prema migrantima”: Švajcarska televizija o intervjuu sa predsednicom Hrvatske

0
Foto: Profimedia

Intervju sa hrvatskom predsednicom je rađen po svim profesionalnim normama, kaže za Indeks novinar TV SRF, koju je Kolinda optužila za neprofesionalizam.

“SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović tokom njene državne posete Švajcarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima. Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo da razumemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsednice Grabar-Kitarović. Takođe smo proverili tri puta prevod s engleskog na nemački pre objave priloga. Predsednica je zaista koristila frazu ‘a little bit of force’ koju smo preveli s ‘ein bisschen Gewalt’ (u smislu policijskog korišćenja sile)”.

SRF je Indeksu poslao i celi transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihovog izveštavanja, piše hrvatski portal.

Kitarovićeva je ranije izjavila da to što je švajcarska televizija uradila nema veze sa profesionalizmom i da su “napravili ono što rade najgori tabloidi na svetu”.

Svetski mediji ostali su šokirani izjavom hrvatske predsednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji. Naime, Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite ‘pušbek’.”

Sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, je protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Predsednica Hrvatske je ovom izjavom priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svetski portali, kao što su MSN, US Breaking News.