Tri nuspojave koje znače da vakcina deluje

  0

  Kako COVID vakcina iz dana u dan postaje dostupna većem broju ljudi, mnogi žele da znaju kako će vakcina uticati na njih – i kako mogu da znaju da vakcina deluje. Postoji jednostavan način da se utvrdi da li vakcina deluje, kažu stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  Amanda Kon, članica CDC Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, objasnila je da postoje tri specifične nuspojave koje se mogu da se jave nakon vakcinacije, a koje bi trebale da zanače da vakcina deluje, prenosi Best life.

  Bol na mestu uboda

  Kon navodi da ljudi treba da budu svesni toga da nakon vakcinacije mogu da osete bol na mestu uboda. Ali, ovo je sasvim normalna reakcija i obično traje oko 24 sata. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuje da stavite vlažnu oblogu na mestu uboda kako bi se ublažio bol.

  Umor

  Umor još jedan pokazatelj da vaš imunološki sistem radi svoj posao nakon vakcinisanja. Pojedine osobe nisu umorne nakon prve doze, ali mogu da se osećaju iscrpljeno nakon druge doze vakcine.

  Temperatura

  Poslednja nuspojava na koju je Kon skrenula pažnju jest blago povišena temperatura koja je obično u ovom slučaju malo niža od 38°C. Ona takođe navodi da bi sve ove nuspojave trebale da se povuku za dva dana.