Tri najvažnija pitanja u trci za vakcinom protiv korone: Kada, koliko i kome – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Foto: Profimedia

Proglašena vodećim kandidatom među vakcinama protiv kovida-19, najiščekivanije cepivo u borbi protiv pandemije, pa i meta, kažu ruskih, hakera, ali i nekih američkih zvaničnika, oksfordska vakcina je na trenutak zatajila. Istraživanje je pauzirano zbog pojave neželjenog dejstva ili bolesti za koju u prvi mah nije moglo da se kaže da li je posledica davanja injekcije ili slučajan tajming pojave bolesti i vakcinisanja. Posle kraće pauze da bi se nezavisnom istragom utvrdilo šta se zapravo dogodilo s ispitanicom, o kojoj samo znamo da je razvila ozbiljnu akutnu upalu kičmene moždine – a koja može da se javi od virusne infekcije – ispitivanje treće faze oksfordske vakcine je nastavljeno.

Taj tektonski potres zaustavio je dah naučnicima jer bi pad oksfordske vakcine vratio trku u borbi protiv pandemije na početak, ali i doveo u pitanje sve ostale vakcine, posebno one koje su za razliku od oksfordske preskočile procedure i počele da se daju i registruju i pre nego što su prošle tu ključnu treću fazu ispitivanja, o kojoj sad samo verovatno onaj oblik života na Veneri nije čuo.

Uveravajući javnost u tih nekoliko kriznih dana, Univerzitet Oksford je naveo da je tokom velikih ispitivanja poput aktuelnog “očekivano da nekim učesnicima ne bude dobro” i da “svaki slučaj mora da bude pažljivo ocenjen radi procene bezbednosti”. I zaista, ne postoji lek koji ne izaziva nuspojavu, niti postoji ispitivanje koje nije prošlo kroz prepreke. Ovoga puta je samo problem trke s vremenom i tog čuvenog umiranja u oktobru i novembru koji nam se približavaju (“o decembru i 2021. ćemo misliti sutra”).

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. septembra

Digitalno izdanje je dostupno na nstore.rs