“Tri kineska špijuna, od čega jedan evropski diplomata”: U Nemačkoj pokrenuta istraga protiv osumnjičenih za špijunažu…

0
Foto: Beta (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Nemački pravosudni organi saopštili su danas da je otvorena istraga vezana za troje ljudi osumnjičenih da su špijunirali za Kinu, od kojih je, po nemačkim medijima, jedna osoba bivši evropski diplomata.

Istrage špijuniranja tih osoba za tajne službe Kine je u toku, rekao je za Frans pres portparol Saveznog tužilaštva zaduženog za pitanja špijunaže, Markus Šmit. 

Više pretresa obavljeno je danas u kućama i kancelarijama te tri osobe u tri nemačka glada, među kojima je Berlin, a takođe i u Briselu. 

Nemačko tužilaštvo je navelo da niko nije uhapšen i nije želelo da navede identitet osumnjičenih. 

Po listu “Špigel”, bivši nemački diplomata je među osobama obuhvaćenim istragom. 

Taj Nemac je radio u Evropskoj komisiji, a potom u diplomatskoj službi Evropske unije, i službovao je u više zemalja EU, piše list. 

Navodno je pri kraju evropske karijere 2017. godine, kada se pridružio kompaniji za lobiranje koja savetuje velike firme, počeo da kineskoj tajnoj službi prenosi poverljive informacije.

Sumnja se da je regrutovao dve osobe da mu u tome pomognu, od koji je jedna navodno putovala u Kinu da bi se sastala s onima kojima se dostavljaju informacije, piše “Špigel”. Druga osoba je navodno samo naznačila da je spremna da pomogne u prenosu informacija.

Ovaj slučaj se događa u jeku polemike oko mogućeg učestvovanja kineske kompanije “Huavej” u infrastrukturi 5G u Nemačkoj. SAD optužuju tu kinesku grupu da špijunira za Peking.

(Beta)