Tri karte iz Holivuda: Aleksandar Katai i “prejaka reč”, pogrešna na svakom mestu i u svako vreme

1
Foto: Profimedia

Po nepisanom pravilu da onog ko je na zemlji retko ko zaobiđe, danas je bivši saigrač Aleksandra Kataija iz LA Galaksija Si Džej Sapong, govorio o tome da je srpski fudbaler “rasista” i da je on to “prepoznao” po tome što mu Katai nije dodavao loptu i bio je zatvoren prema njemu.

Postoje makar dva jednostavnija objašnjenja za to – svojeglavi fudbaler iz Srbobrana oduvek važi za nekog ko retko dodaje i ko je sebičan shodno svom kvalitetu, a usput, bolji fudbaleri retko odlučuju da dodaju loptu onima koje smatraju lošijima.

Ipak, optužbe Si Džeja Saponga ne bi trebalo zanemariti naročito u svetlu prethodnih događaja zbog kojih je LA Galaksi otpustio Kataija.

Ovo je priča o tome…

Aleksandar Katai je fudbaler koji i kada stvari pokvari, one ispadnu bolje. Izgleda da se igrač koga navijaču zovu Magiko, nije okružio ljudima koji uspevaju da kontrolišu životne prilike onako kako on kontroliše loptu, pa je od sve magije ostalo toliko praha da dobar fudbaler bude pretvoren u magarca.

Los Anđeles Galaksi je ekspresno uručio otkaz Kataiju u verovatno najkraćem saopštenju povodom raskida ugovora u istoriji američkog sporta. Kao glavni razlog navedeno je neprimereno ponašanje njegove porodice, tačnije njegove supruge Tee, koja je na društvenim mrežama podržala policiju i ismevala situaciju u kojoj se nalaze Afroamerikanci.

Rečenica “Hapsi, milicijo moja” ovoga puta donela je tri povratne karte iz Holivuda.

Uzalud je Katai u svom zvaničnom saopštenju objašnjavao da “ne deli stavove svoje supruge”, “da rasizam nije moguć i dozvoljen u njegovoj porodici”, “da saoseća sa žrtvama” i “da će uraditi sve što je u njegovoj moći da pomogne u borbi protiv rasizma”. Odluka je već doneta.

U Kataijevu odbranu stao je direktno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da je čitava situacija u kojoj se našao srpski fudbaler zapravo “deo hajke protiv predsednika Trampa” i postavio pitanje: “šta zaboga ima nečija žena sa tim kako neko šutira loptu?”

Vučić je osudio i napade na društvenim mrežama i zapitao se otkud tim bezobraznicima iz Galaksija pravo da “nečijoj supruzi uskraćuju pravo da ima svoj stav”.

U tamnim vilajetima Tvitera Katai jeste naružen kao da je sam klečao na vratu Džordža Flojda ili makar oduševljeno aplaudirao policajcu koji je vršio prekomerno nasilje, ali čitav je Tviter sklon preterivanju.

Koliko su ti stavovi važni i relevantni (da se njima bavi predsednik jedne države) pokazuje i činjenica da oni koji su Kataija vređali veruju da će mu ovo uništiti karijeru, iako je Magiko bolji igrač od dve trećine MLS-a i kada mu oko vrata visi teret.

U ovoj situaciji taj je teret imao “svoj stav” koji je podrazumevao da drugi nemaju pravo da imaju svoj stav samo zato što imaju drugačiju boju kože. To je automatski diskvalifikovalo bilo kakvo “pravo na stav” Kataijeve supruge.

Otud Galaksiju pravo da zbog “nečijeg stava” donese oštre odluke.

1 KOMENTAR

  1. Interesantno je kada predsednik jedne zemlje brani stav kluba iz inostranstva koji otpusti srpskog fudbalera , a istovremeno ne kaze nista sto fudbaleri ostanu neisplaceni za igranje u dva domaca kluba.Da li to ima veze sto su ” sive emminencije tih klubova” clanovi njegove stranke ili koalicioni partneri?
    Zemlja cudesa i stradije je ova nasa Srbija.Materijala za neke nove Domanovice i Nusice je isuvise.

Comments are closed.