Trgovina između Kine i EU cveta uprkos pandemiji

0
Foto: CRI

Mnoge kompanije u Evropskoj uniji (EU) i Kini bile su zadovoljne bilateralnim trgovinskim procvatom između EU i Kine 2020. godine – godine koja je bila obeležena blokadama i industrijskim poremećajima zbog restriktivnih mera koje su preduzete da bi se suzbilo širenje kovida 19.

Eurostat, statistički zavod EU, objavio je u ponedeljak da je Kina prošle godine postala glavni trgovinski partner EU, pretekavši Sjedinjene Države, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Uvoz iz Kine u 2020. godini porastao je za 5,6 odsto na godišnjem nivou na 383,5 milijardi evra (462 milijarde američkih dolara), a izvoz je porastao za 2,2 odsto na 202,5 milijardi evra. U međuvremenu, trgovina EU sa SAD-om zabeležila je značajan pad u oba smera, navodi Eurostat.

Srpski ekonomista Goran Nikolić napisao je u članku za veb stranicu srpskog javnog servisa RTS-a da je „Kina tokom 2020. godine postala najveće izvozno tržište EU, a na samom kraju 2020. godine dodatna podrška … bila je završetak pregovora o CAI-ju (Sveobuhvatni sporazum o ulaganju) sa EU, uprkos naporima Vašingtona da ga osujeti“.