“Ovo je trenutak istine za Veliku Britaniju i EU. Ostalo nam je još samo nekoliko sati…”

0
Profimedia

(Beta) – Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije rekao je danas da se Brisel i London suočavaju sa poslednjim pokušajem da reše problem ribarstva koji je glavni kamen spoticanja za postizanje sporazuma.

On je u Evropskom parlamentu rekao da je ostalo samo još nekoliko sati za dogovor.

“To je trenutak istine”, rekao je Barnije, dodavši: “Imamo još vrlo malo vremena, samo nekoliko sati”.

Evropski parlament odredio je nedelju kao rok za postizanje dogovora, ali će svakako morati da odobri bilo koji dogovor pre 1. januara, kada ističe prelazni period nakon izlaska Britanije iz bloka, 31. januara.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Boris Džonson ocenili su sinoć, posle telefonskog razgovora, da su ostale velike razlike koje treba premostiti kako bi bio postignut trgovinski sporazum posle Bregzita.

Velika Britanija je upozorila da je neuspeh trgovinskih pregovora sa Evropskom unijom o dogovoru posle Bregzita i dalje “vrlo verovatan” bez velikog ustupka Brisela, ocenivši da evropski stav o ribarstvu “nije razuman”.

Velika Britanija je 31. januara ove gopdine izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara 2021. godine će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.