Trećina korisnika Narodne kuhinje su deca: “Oni koji sa koficom čekaju obrok znaju koliko im znači čorba ili parče hleba”

0
Foto: Profimedia

Program Narodnih kuhinja obuhvata 77 opštine u Srbiji i 33.715 korisnika, rekao je za RTS generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, a trećina korisnika su deca.

Za Narodne kuhinje kažu da su mesto gde se deli toplina. Oni koji sa tanjirom ili koficom čekaju na obrok znaju koliko im znači pasulj, čorba ili parče hleba. Pored Narodne kuhinje Crveni krst Srbije realizuje i druge programe pomoći najugroženijim sugrađanima, posebno deci, rekao je Miladinović.

“To realizujemo uz podršku Ministarstva za rad koji obezbeđuje osnovne namirnice i lokalne samouprave koje obezbeđuju sredsttva neophodna za pripremu hrane i distribuciju. Što se tiče Beograda procena je da tu imamo oko 12.000 korisnika narodne kuhinje”, rekao je Miladinović gostujući u Jutarnjem programu.

Pored neposrednih primalaca pomoći tu su i članovi njihovih porodica, koji zajedno sa njima dele taj obrok, tako da je broj korisnika verovatno višestruko veći.

“Ne treba zaboraviti da su trećina korisnika – deca, znači oko 11.000 dece koristi narodnu kuhinju”, ističe generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Osnovne sastojke, a to su zapravo suvi sastojci kao što je pasulj i konzervirana hrana, obezbeđuje se sredstvima ministarstva a lokalne samouprave u skladu sa mogućnostima dodaju artikle koji treba da omoguće kvalitetan obrok. Jedan obrok se sastoji od pola litre kuvane hrane i pola vekne hleba.

“Veoma je značajno da motivišemo korporativnu svest odnosno kompanije za različite oblike podrške ovom programu i u prošloj godini beležimo trend porasta uključivanja kompanija u naš program”, kaže Miladinović.

Građani redovno pomažu rad Narodne kuhinje i oni su i 31. decembra uplaćivali donacije.

“Mi smo samo tokom prošle godine imali 8.500 uplata domaćinstava koje su značajno pomogle rad ne samo Narodne kuhinje već i da deci omogućimo boravak u odmaralištu Crvenog krsta u Baošićima”, naglasio je ta RTS generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubormir Miladinović.