„Trećina građana Srbije ne veruje ili ima ozbiljne sumnje u postojanje koronavirusa…“

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Većina građana Srbije smatra da će zdravstvena kriza izazvana koronavirusom imati ozbiljne ekonomske posledice, dok trećina građana ne veruje ili ima ozbiljne sumnje u postojanje koronavirusa, pokazuje istraživanje javnog mnjenja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Istraživanje, koje je sprovedeno tokom oktobra 2020. godine, pokazalo je i da trećina ispitanih građana smatra da je pandemija praćena opadanjem nivoa demokratije u Srbiji, a od tog broja 29,3 odsto ispitanika smatra da je došlo do erozije demokratije.

Približno isti procenat smatra da su odluke nadležnih institucija ugrozile demokratiju, a skoro četvrtina smatra da je sva vlast u rukama jednog čoveka.

„Građani su iskazali najveće poverenje u zdravstveni sistem, dok je poverenje u predsednika države kao i u Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovištva od zarazne bolesti COVID-19, skoro podeljeno“, navodi se u saopštenju BCBP-a.

Gotovo 70 odsto građana smatra da je Kina dala najveću finansijsku i humanitarnu pomoć za vreme pandemije. Iako i dalje nije poznato koliki je iznos kineske pomoći, procenjuje se da je Evropska unija bila ta koja je najviše pomogla Srbiju u borbi protiv koronavirusa.

„Kina je ipak u očima građana ubedljivo na prvom mestu, što je rezultat obimne propagande koju je vlast sprovela tokom pandemije“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, takve podele su posledica lošeg informisanja građana o toku i posledicama pandemije i čestih kontradiktornih poruka koje upućuju Krizni štab i organi vlasti.

Kako je pokazalo istraživanje, upravo to je jedan od najvećih problema rukovođenja pandemijom.

„Najveći broj ispitanih građana smatra da je za bolje upravljanje pandemijom neophodno bolje informisanje, strožije kažnjavanje zbog nepoštovanja mera i bolja organizacija“, saopštio je BCBP.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500