Trebalo bi dodatno ispitati RNK vakcine pre davanja onkološkim bolesnicima

0
Foto: Profimedia

Vakcine protiv kovida-19 koja su zasnovane na novoj tehnologiji prenošenja informacija o RNK virusima možda treba dodatno ispitati pre nego što postane jasno da li su bezbedne za onkološke bolesnike sa solidnim tumorima, ocenili su stručnjaci za lečenje obolelih od karcinoma.

To bi se odnosilo na vakcine protiv koronavirusa koje su razvili Fajzer/Biontek i Moderna.

Te vakcine deluju tako što prenose na nivou gena uputstva za stvaranje proteina virusa koji imunološki sistem nauči da prepozna i bori se protiv njega.

Taj glasnički RNK spakovan je u mikroskopski paket nazvan lipidna nanočestica (LNP) ili lipozom koji štiti i prenosi krhki molekul do ćelija.

Iako je ta tehnika na polju razvoja vakcina nova, dugo se koristi kako bi prenosila lekove protiv karcinoma do tumora zbog toga što tumori lako prihvataju lipozome.

To otvara mogućnost da tumorsko tkivo “uhvati” neke od tih lipozoma iz vakcine koji nose informaciju o RNK virusu, kaže Žerard Milano sa univerziteta u Nici.

Mogućnost da se deo vakcine zaglavi u tumoru i rezultira efektom na onkološkog bolesnika “otvoreno je pitanje za koje sada nema odgovora”, kaže Milano.

U radu objavljenom u časopisu “British Journal of Cancer” njegov tim je pozvao na “pažljivu procenu efikasnosti kod pacijenata sa solidnim tumorima tih obećavajućih vakcina protiv kovida-19 sa informacijom o RNK, koje se daju kao prenosioci lipida, uključujući i preispitivanje doze za optimalnu zaštitu te specifične i osetljive populacije”, prenosi N1.