“Treba imati na umu da će čim to dozvoli situacija u Srbiji biti održani izbori…”: Bilčik o slobodama tokom vanrednog stanja, Kini, EU…

0
Foto: Printscreen

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

“Bio sam veoma zabrinut zbog hapšenja gospođe (Ane) Lalić prošle sedmice. Takođe, laknulo mi je kada sam čuo da je srpska vlada brzo reagovala i povukla mere za ‘centralizaciju’ javnog informisanja”, rekao je Bilčik, za današnje izdanje lista Danas.

Kako je naveo, “treba imati na umu da će čim to dozvoli situacija na terenu u Srbiji biti održani parlamentarni i lokalni izbori”.

“Mi u Evropskom parlamentu posmatramo i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju u vašoj državi”, rekao je Bilčik.

Na pitanje o odnosu vlasti prema pomoći iz Kine i Evropske unije (EU), on je naveo da je “važno pričati o onome što radi EU”.

“EU čvrsto stoji uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, konkretnim koracima i obavezivanjima. EU je tu za ljude u Srbiji, u dobrim i lošim vremenima”, rekao je Bilčik, podsetivši na pomoć za vreme poplava 2014. godine.

On je naveo da je EU “sada mobilisala 15 miliona evra za neposrednu pomoć zdravstvenom sistemu i nudi 78,4 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak širom Srbije od koronavirusa”.

“Samo prošlog petka, 3. aprila, na primer, EU je zajedno sa partnerima iz UN odobrila  4,9 miliona evra, što će biti iskorišćeno za kupovinu respiratora, testova i zaštitne opreme za sve one ljude u Srbiji koji se danonoćno bore sa korona virusom, na ‘prvoj liniji fronta’ u ovoj krizi”, naglasio je Bilčik.

On je izneo i “jednu opasku u vezi sa Kinom”. “Da su tamošnje vlasti odgovorno informisale čitav svet i njegove građane o širenju COVID – 19 već u decembru, današnja pandemija bi bila znatno manje ozbiljna svuda, uključujući Srbiju”, rekao je Bilčik. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus