“Treba graditi dobre odnose sa Kinom, ali ne i gurati prst u oko drugima. Nije trebalo teatralno praviti cirkus…”: Jeremić o pandemiji koronavirusa

1
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi zarad utvrđivanja efikasnog pristupa u budućim kriznim situacijama, posle pandemije koronavirusa trebalo uporediti rezultate postignute u državama Balkana, recimo u Srbiji i Hrvatskoj, koje su primenile dva različita pristupa u borbi protiv zaraze.

“Srbija je pristupila radikalno, poput Kine, a Hrvatska je imala pristup bliži Nemačkoj. Mi smo susedi, zemlje sa uporedivim brojem stanovnika i sličnom kulturnom matricom. Sada je rano za poređenje, jer epidemija nije završena”, rekao je Jeremić u onlajn diskusiji “Svet nakon virusa korona” koju je organizovala studentska organizacija MAAT iz Niša, saopštila je danas Narodna stranka.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, ocenio je da će svet iz krize izazvane pandemijom verovatno izaći sa manjim stepenom slobode, ali da će “demokratski ustrojene države naći način da to ograniče”.

Jeremić je naveo da “nije spreman da održi opelo Evropskoj uniji” i da se ne slaže sa “zluradim komentarima o porazu evropske ideje”, ali da je EU doživela mnogo udaraca od početka pandemije i da zato sledi novi talas evropskih trvenja.

Upitan o poziciji Srbije u međunarodnim odnosima tokom krize, Jeremić je rekao da bi svakako trebalo graditi dobre odnose sa Kinom ali i istovremeno voditi računa da se ne gura prst u oko drugim akterima koji su takođe veoma važni i geografski bliži Srbiji.

“Na početku krize bilo je izvesne doze diplomatske i emotivne nezrelosti. Nije trebalo teatralno praviti cirkus, jer je to odjeknulo u zapadnim medijima. Kada se danas tamo govori da je Kina prodrla duboko u slabine Evrope, Srbija se navodi kao primer”, rekao je.

“Bliska saradnja sa svim ekonomski i politički važnim akterima mora da se nastavi, ali to neko mora da radi na mnogo elegantniji način”, naveo je Jeremić.

1 KOMENTAR

  1. “Bliska saradnja sa svim ekonomski i politički važnim akterima mora da se nastavi, ali to neko mora da radi na mnogo elegantniji način”, naveo je Jeremić.

    Jel’ se to ovaj OPET nudi da sa sve elegancijom jos jednom zajase na drzavni budzet?

Comments are closed.