Trčanje, planinarenje, hodanje, ples: Najbolje aktivnosti za osobe sklone nagomilavanju kilograma

1
Foto: Profimedia

Lekari često podstiču pacijente da više vežbaju i jedu manje da bi održali zdravu telesnu težinu, a istraživači su otkrili i vrste vežbanja koje su najdelotvornije za osobe sklone gojaznosti.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “PLOS Genetics”, redovno džogiranje najbolja je vrsta vežbanja za sprečavanje gojaznosti.

Predostale aktivnosti koje su efikasne su: planinarenje, hodanje i određene vrste plesa, prenosi N1.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon što su zatražili od 18.424 odrasle osobe u Kini, uzrasta od 30 do 70 godina, da beleže svoje rutine vežbanja. Zatim su dnevnike vežbanja uporedili sa genetikom pojedinaca.

Istraživači su prilikom sprovođenja studije koristili pet različitih mera za merenje gojaznosti, uključujući indeks telesne mase, procenat masnoće i mere struka i bokova da bi utvrdili koje su vežbe najefikasnije u spečavanju gojaznosti. Većina ranijih istraživanja bavila se isključivo indeksom telesne mase.

Ako želite da džogiranje, aktivnost koja je zauzela prvo mesto, postane deo vašeg života, bitno je da krenete polako.

Prema rečima trenera Roberta Herbsta, osobe koje žele da džogiraju trebale bi stalno da se nadograđuju, tako da prvo krenu sa hodanjem i , uz to, u život uvedu i treninge snage kako bi izgradili mišiće nogu.

“Na početku kombinujte džogiranje i hodanje brzinom koja vam odgovara. Pokušajte sa intervalima koji uključuju tri minuta džogiranja, odnosno laganog trčanja, nakon kojih sledi 30 sekundi hoda. Bitno je da se zadržite u zoni niskih otkucaja srca”, kaže Herbst.

1 KOMENTAR

  1. Najbolje je da posetite Zlatibor. Tu ljudi obicno ljid dolaze da bi se odmorili. Ja svake godine bar 2 puta posetim Zlatibor.

Comments are closed.