“Tražimo hitno i bezuslovno puštanje Navaljnog na slobodu. Ovo je politički motivisana odluka…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Evropska unija osuđuje odluku ruskih vlasti da  osudi Alekseja Navaljnog na zatvorsku kaznu i smatra je neprihvatljivom, jer je politički motivisana i u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

“EU poziva ruske vlasti da poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze da poštuju ljudska prava i obezbede jednakost pred zakonom, uključujući pravo na pravično suđenje. EU ponavlja svoj poziv na hitno i bezuslovno puštanje Navaljnog, kao i svih građana i novinara koji su uhapšeni zbog ostvarivanja prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja”, rekao je Borelj.

Borelj je najavio da će EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova raspravljati  “o implikacijama i mogućim daljim akcijama” u vezi ovog pitanja, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Moskovski sud je juče osudio ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na dve godine i osam meseci zatvora.

Navaljni je osuđen jer je prekršio uslovnu kaznu, dok je bio na lečenju u Nemačkoj nakon trovanja nervnim agensom novičok.

On je 2014. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog navodnih finansijskih malverzacija, za koju je Evropski sud za ljudska prava 2017. godine utvrdio da proizvoljna i očigledno nerazumna.