“Tražim oproštaj što sam se popeo na srpsku crkvu. A ostalo…”: Svedočenje Albanca koji je vozio dron iznad stadiona Partizana – U novom Nedeljniku čitajte najveću priču o navijačima

0
Profimedia

…Morina je davao intervjue, pojavljivao se na televiziji. Bebe su dobijale ime po njegovoj zastavi. Jedna poznata pesma – “Moj autohtoni sin” – napisana je o dečaku koji je dobio ime Autohtoni, po reči na Morininoj zastavi. I on se pojavljuje u spotu, prekriva bebu svojim barjakom.

Nakon što je proveo neko vreme u zatvoru, vratio se u Italiju. Na stari posao i u porodični život. Do trenutka kada je čuo da mu je umro otac. Ismail je stigao na sahranu, ali nije imao toliko sreće kada je pokušao da se vrati u Italiju kopnom. Jedan hrvatski graničar video je Interpolovu crvenu poternicu koju je za njim izdala Srbija, za izazivanje rasne i etničke mržnje, sa maksimalnom zaprećenom kaznom od osam godina. Najbliži zatvor bio je onaj u Dubrovniku. “Kažu da sam uvredio njihovu zastavu. Njihovu veru. Nisam. Samo sam pokazao istoriju. Naše zastave”, tiho mi je rekao dok smo sedeli u sobi za posete u zatvoru u Dubrovniku, razdvojeni staklom…

U Nedeljniku je ekskluzivno objavljeno i poglavlje iz knjige “1312: Among the Ultras” – svedočenje Ismaila Morine, koji je upravljao dronom iznad stadiona Partizana tokom utakmice Srbija-Albanija.

Knjiga “1312: Among the Ultras” engleskog novinara i publiciste Džejmsa Montagjua priča je o “tvrdom jezgru” širom sveta, njihovom usponu i jačanju, vezama sa politikom i organizovanim kriminalom, o revolucijama, prevratima i tučama u Beogradu, Kijevu, Rimu, Buenos Ajresu, Riju, vrtoglavo putovanje na tribine na kojima vladaju neka druga pravila. O svemu tome donedavni stanovnik Beograda govorio je za novi broj Nedeljnika.

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku