Transparentnost Srbija: Pitanja koja se tiču Ustava i zakona ne mogu se uređivati zaključcima vlade

0
Foto: Logo

Transparentnost Srbija (TS) je saopštila danas da niko ne bi mogao da snosi štetne posledice ako se desilo da je prekršio zabranu iz zaključka Vlade o informisanju stanovništva o stanju i posledicama COVID-19, koji će posle samo dva dana biti ukinut.

“Bilo da je Vlada stvarno nameravala da uvede cenzuru ili da je reč o nedovoljno promišljenom pokušaju da se suzbije širenje dezinformacija, ostaje činjenica da se pitanja koja se tiču Ustava i zakona ne mogu uređivati kroz zaključke Vlade, čak ni u vanrednom stanju”, navela je ova organizacija.

TS ukazuje da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti “informisanje stanovništva i zdravstvenih radnika” obavezni da vrše “zavodi, odnosno instituti za javno zdravlje” i ta obaveza se ne može ukinuti zaključkom Vlade.


Suštinski, kako je navedeno u saopštenju, problem je u tome što se Zaključkom sprečavaju da gradjanima daju informacije upravo oni koji po prirodi stvari poseduju informacije ili mogu da provere njihovu tačnost – rukovodioci i drugi zaposleni u zdravstvenim institucijama.

“Za vreme vanrednog stanja Vlada može da donosi uredbe, kojima uređuje pitanja koja su iz zakonske materije, pa čak i da ograniči pojedina ustavna prava (na primer slobodu kretanja). Međutim, ni tada nije ovlašćena da kroz zaključke uređuje pravne odnose drugačije nego što su oni uređeni propisima”, istakla je Transparentnost Srbija.

Takodje se navodi da bi mera Vlade ugrozila i sprovodjenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“S obzirom na to da se pravo na pristup informacijama može ograničiti jedino zakonom, kada bi se građanin obratio zahtevom za pristup informacijama na primer Kliničkom centru u Nišu ili gradonačelniku Valjeva, oni ne bi mogli da pravno valjano uskrate informaciju pozivajući se na zaključak Vlade. Samim tim, ni ovlašćena lica ovih ustanova i lokalnih samouprava ne bi smeli da trpe štetne posledice zbog svog postupanja po zakonu”, ukazala je TS.

U saopšenju se kaže i da građani imaju pravo da brže pristupe inforacijama u ovim vanrednim okolnostima.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus