Transparentnost: „Krizni štab ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja. Pojedine tvrdnje koje su davali članovi nisu bile zasnovane na proverljivim podacima…“

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Кrizni štab i pojedini njegovi članovi su mesecima neprestano prisutni u javnosti, što nosi sa sobom faktičku i moralnu odgovornost, ali je manje poznato da to telo ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja.

Krizni štab nije „zakonom uređeno telo“ nego savetodavno telo Vlade i ne može da donese „bilo kakav obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom i epidemiološkim merama“, ocenjuje se u komentaru na sajtu organizacije Transparentnost Srbija.

„Nepoznato je zašto se Vlada odlučila da ga (Krizni štab) formira, umesto da su obrazovana tela koja su predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, navodi se u komentaru.

Transparentnost dodaje da ni odluka i formiranju Kriznog štava nije objavljena ni u Službenom glasniku Republike Srbije, ni na sajtu Vlade i da je „još početkom aprila zahtevom za pristup informacija tražila kopiju odluke o formiranju, ali do sada nije bilo odgovora, iako su rokovi odavno prošli“.

„Jedini izvor saznanja o tome da uopšte postoji, i to ne jedan, već najmanje tri krizna štaba (za suzbijanje zarazne bolesti, za otklanjanje štetnih ekonomskih posledica i za region južne Srbije) su neproverljive izjave i saopštenja“, navodi se u komentaru.

„Doktori – potpisnici otvorenog pisma su izneli zahteve koji su važni bez obzira na dalju sudbinu Kriznog štaba. Između ostalog se traži da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrdjivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima, da se nezavisnom istragom utvrdi da li su podaci namerno zataškavani“, ocenjuje Transparentnost.

U tekstu se dodaje da je „pristup podacima iz baze takođe tražila grupa od 90 nevladinih organizacija, ali je iz Batut-a stigao odgovor koji upućuje na već objavljene podatke, upravo one za koje su iznete argumentovane sumnje da su nepotpuni“.

„Za pojedine tvrdnje koje su davali i zvaničnici i članovi Kriznog štaba se već sada zna da nisu bile zasnovane na proverljivim podacima. Između ostalog, u tim izjavama je negirano da je proces održavanja izbora 21. juna, u kojem je učestvovalo nekoliko miliona ljudi, mogao imati uticaja na širenje zaraze“, navodi se u tekstu.

„Transparentnost Srbija je, u želji da to proveri, od Instituta Milan Jovanović Batut zatražila podatak o broju zaraženih među onima koji su najviše bili izloženi riziku – članovima biračkih odbora. Međutim, Batut je odgovorio da ovo telo, u koje se slivaju podaci iz svih zdravstvenih ustanova ne poseduje tražene informacije“, konstatuje Transparentnost Srbija.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Krizni štab nije “zakonom uređeno telo” nego savetodavno telo Vlade i ne može da donese “bilo kakav obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom i epidemiološkim merama”, ocenjuje se u komentaru na sajtu organizacije Transparentnost Srbija. Последично, ниједна „мера“ тзв. Кризног штаба не може бити обавезна, већ само препорука и нико не може бити кажњен због непоштовања „мера“ тзв. Кризног штаба.

    • Pa da.U pravu si 100%.I sta dalje?Krizni stab daje samo preporuke i savete.I to je to.Ljudi ne placajte nezakonite kazne!!

Comments are closed.