Trampu je čast što Amerika ima najveći broj zaraženih: To znači da najviše testiramo, više nego bilo ko drugi

0
Beta -.AP Photo/Alex Brandon

Predsednik Donald Tramp poručio je da je za Sjedinjene Američke Država “čast” to što ima najveći broj potvrđenih slučaja zaraze kovidom-19 na svetu, preneo je BBC.

“Ja na to gledam, uz dužno poštovanje, kao na dobru stvar jer to znači da je naše testiranje mnogo bolje”, rekao je u Beloj kući.

SAD ima 1.5 miliona slučajeva koronavirusa i blizu 92.000 smrtnih slučajeva, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Na drugom mestu je Rusija, sa blizu 300.00 potvrđenih slučajeva. U ponedeljak je Tramp vodio prvi sastanak vlade otkako je u SAD izbila zaraza.

“Uzgred”, rekao je novinarima, ” znate kad kažete da smo vodeći po broju slučajeva, to je zato što sprovodimo mnogo više testiranja nego bilo ko drugi.”

“Tako da na to što imamo mnogo slučajeva”, nastavio je, “ne gledam kao na lošu stvar, gledam na to, s određenim poštovanjem, kao na dobru stvar, jer to znači da je naše testiranje mnogo bolje.”

Dodao je da to zapravo vidi kao čast i da je to “velika posvećenost testiranju i poslu koji je obavio veliki broj profesionalaca.”

Demokratski nacionalni odbor kritikovao je izjave republikanskog predsednika, objavivši tvit s porukom da 1.5 miliona obolelih od kovida-19 predstavlja “potpuni promašaj u vođenju”.

Prema Univerzitetu Oksford, SAD se nalazi na 16. mestu u svetu prema broju testiranja obavljenih na 1.000 ljudi, ispred Južne Koreje, ali iza zemalja poput Islanda, Novog Zelanda, Rusije i Kanade.

Tokom protekle nedelje, SAD je obavio između 300.000 i 400.000 testiranja dnevno, prema volonterskoj grupi Covid Tracking Project.

SAD su takođe prijavile najveći broj smrtnih slučajeva u svetu, iako se prema broju stanovnika nalazi na šestom mestu, iza Belgije, Velike Britanije i Francuske, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.