Trampove pretnje SZO: Mi dajemo oko 500 miliona dolara godišnje i o tome ćemo razgovarati. Imaćemo mnogo toga da kažemo…

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će iduće nedelje imati “objavu” o finansiranju Svetske zdravstvene organizacije.

“Kao što znate mi im dajemo oko 500 miliona dolara godišnje i o tome ćemo razgovarati iduće nedelje. Imaćemo mnogo toga da kažemo”, rekao je Tramp danas, nekoliko dana pošto je otvoreno zapretio da će prekinuti američki doprinos toj organizaciji.

On je pre nekoliko dana oštro kritikovao kako je SZO, agencija Ujedinjenih nacija, upravljala pandemijom, i po njegovom mišljenju, njen suviše povoljan stav prema Kini.

Vašington je nezadovoljan što su njegove mere za suzbijanje širenja koronavirusa, konkretno postepeno zatvaranje granice naišle na oštar otpor SZO, koja je “nastavila da pozdravlja kineske vođe zbog njihove spremnosti da dele informacije”.

Američka vlada je optužila tu instituciju da je zanemarila ključne informacije o mogućem širenju koronavirusa među ljudima koji su došli iz Tajvana, već od decembra 2019. godine. SZO je kategorično odbacila da je dobila takve informacije od Tajvana.

SAD smatraju da je Tajvan, koji je pod pritiskom Pekinga poslednjiih godina potpuno isključen iz SZO, imao dobru reakciju na epidemiju, za razliku od Kine.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus