Trampov savetnik za nauku napušta Belu kuću: Protivio se strogim merama u borbi protiv pandemije koronavirusa

0
Foto Profimedia

(Beta) –  Savetnik predsednika Donalda Trampa, dr Skot Atlas, naučnik koji je bio skeptičan prema merama za kontrolu širenja koronavirusa, napušta mesto u Beloj kući.

Zvaničnik Bele kuće potvrdio je da je neuroradiolog sa Stanford univerziteta, koji nije imao formalno iskustvo u javnom zdravstvu ili zaraznim bolestima, podneo ostavku. Atlas je tu vest potvrdio sinoć na Tviteru.

Atlas se letos pridružio Beloj kući, gde se sukobio sa vrhunskim vladinim naučnicima, uključujući Antonija Faučija i Deboru Birks, dok se odupirao snažnijim naporima da zaustavi pandemiju kovid-19 koja je usmrtila više od 267. 000 Amerikanaca.

Atlas je poznat po skepticizmu delotvornosti maski u sprečavanju virusa, nasuprot stavovima vladinih stručnjaka i konsenzusa naučne zajednice.

Pre samo nekoliko nedelja na Tviteru je, reagujući na najnovija ograničenja koja su zbog virusa uvedena u Mičigenu, pozvao ljude da “ustanu” protiv državne politike.

Univerzitet Stanford  se ogradio od njegovih stavova saopštenjem u kome je navedeno da je Atlas “izrazio stavove koji nisu u skladu sa univerzitetskim pristupom odgovora na pandemiju”.

“Podržavamo upotrebu maski, socijalno distanciranje i sprovođenje nadzora i dijagnostičkog testiranja”, saopštio je univerzitet 16. novembra.

“Takođe verujemo u važnost strogog pridržavanja mera lokalnih i državnih zdravstvenih vlasti”, navedeno je u saopštenju.

Atlas je angažovan kao “specijalni vladin službenik”, što njegove usluge vladi ograničava na 130 dana u kalendarskoj godini, rok koji ističe upravo ove nedelje.