“Trampov lek” za koronavirus bez dovoljno dokaza: A lek je “bukvalno nestao iz apoteka”…

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp preuveličao je potencijal leka kojim se leči malarija (hlorikin i hidroksihlorokin) u kontekstu lečenja koronavirusa. Još uvek nije otkriveno koji je lek najdelotvorniji da se stane na kraj novom virusu koji je odneo više od 11.000 života, pa su doktori širom sveta, napravili očajničku listu lekova koji bi mogli da pomognu.

Nakon Trampove izjave, lek koji je spomenuo bukvalno je nestao iz apoteka – jer svi žele da budu izlečeni od koronavirusa, ili da preduprede moguću zarazu, piše Njujork tajms.

Doktori u Koreji, Kini i Francuskoj koji su koristili te lekove smatraju da su oni pokazali rezultate na malom uzorku, međutim, to nije ni blizu velike studije koja bi mogla da da pozitivan odgovor čitavom svetu.

Tramp je rekao da smatra da bi taj lek “mogao da promeni utakmicu sa koronavirusom, ali da ne mora da znači”.

FDA još uvek nije uvrstila koronavirus u bolesti koje mogu biti izlečene ovim lekom, ali ističu da je na osnovu minimalnog uzorka i malog broja dokaza, predsednik Amerike zatražio veliko kliničko ispitivanje tog leka.

Čak je i kompanija “Bajer” donirala tri miliona tableta Sjedinjenim Američkim Državama, u želji da im pomognu ako se odluče za lečenje pacijenata tim lekom.

Šta do sada znamo o primeni ovog leka u lečenju pacijenata koji boluju od koronavirusa?

Francuski lekar Didije Raul koristio je ovaj lek u lečenju 36 pacijenata koji su zaraženi novim virusom – šest njih bez simptoma, 22 sa izraženim simptomima koronavirusa i osmoro sa blagim simptomima, prenosi Njuzvik.

Šest pacijenata dobijalo je lek o kom priča Tramp u kombinaciji sa antibiotikom acitromicinom i nakon šest dana, svi su bili negativni na koronavirus.

Zbog dobrih početnih rezultata, kreatori ove terapije svoja su zapažanje želeli da podele sa ostatkom medicinske zajednice.

Ubrzo je ovaj lek iskorišćen i za lečenje 100 pacijenata u Kini, ali nisu objavljeni precizni podaci o njegovim efektima.

Ono što je ocenjeno kao prednost leka jeste njegova dugotrajna upotreba kod drugih oboljenja pa je samim tim lek “siguran” i nema kontraefekte koji su još uvek neispitani.

Problem bi mogla da predstavlja velika potražnja jer bi pacijenti koji se trenutno leče tim lekom bili u situaciji da moraju da menjaju lek, iako im se pokazao veoma korisnim.

Jedna pacijentkinja koja se godinama leči od reumatskog artritisa, kaže za Njujork tajms da je bila šokirana kada je čula Trampovu izjavu.

“Čujem Trampa kako izgovara naziv leka koji pijem već nekoliko godina i u blagom sam šoku jer kada sam ja počela da ga koristim niko nije čuo za njega. Plašim se nestašice, a meni je veoma potreban”, tvrdi sagovornik NYT.

Predsednik SAD je možda i preuranjeno govorio o leku koji bi mogao da napravi pometnju u američkom zdravstvenom sistemu i zbog kog bi potraga za receptom mogla da bude kao potraga za blagom.