Tramp zabranio ulazak u SAD iz Brazila koji je sad postao drugi na svetu po broju zaraženih koronavirusom

0
Beta- AP Photo/Alex Brandon)

Predsednik SAD Donald Tramp zabranio je ulazak stranaca koji dolaze iz Brazila, zemlje koja je druga na svetu posle SAD-a po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Tramp je već ranije zabranio ulazak u SAD putnicima iz Kine, Evrope, Velike Britanije i Irske i u manjem obimu iz Irana. Nije preduzeo poteze da zabrani putovanja iz Rusije koja ima treći najveći broj zaraženih koronavirusom na svetu.

Tramp je prošle nedelje rekao da razmatra da ograniči putovanja iz Brazila.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kejli Makinani rekla je da ovaj korak objavljen sinoć predstavlja još jednu Trampovu odlučnu akciju da zaštiti zemlju.

SAD vode u svetu sa više od 1,6 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa a broj umrlih, kako se očekuje, ove nedelje preći će 100.000, prema podacima referentnog univerziteta Džons Hopkins.

Brazil, sada najteže pogođena latinoamerička zemlja, je drugi sa više od 347.000 zaraženih i preko 22.000 umrlih. Treća je Rusija se preko 344.000 prijavljenih slučajeva zaraze i više od 3.500 umrlih.

“Današnja odluka će pomoći da se osigura da strani državljani koji su bili u Brazilu ne postanu izvor dodatnih infekcija u našoj zemlji”, rekla je Makinani.

Felipe Martins koji savetuje brazilskog predsednika Žaira Bolsonara o medjunarodnim pitanjima rekao je da se SAD ophode prema Brazilu kao što su se ophodile prema drugim zemljama sa mnogo stanovnika, da američka vlada sledi prethodno ustanovljene kvantitativne parametre i da nema ništa konkretno protiv Brazila.

Po njegovim rečima mediji preuveličavaju Trampovu zabranu.

Brazilski predsednik Bolsonaro stalno umanjuje opasnost korona virusa i juče je izašao medju stotine svojih pristalica u Braziliji.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus