Tramp u fokusu godišnje konferencije republikanaca: “Neizvesno da li će se partija distancirati od bivšeg predsednika SAD ili ostaje uz njega”

0
(Beta/AP Photo/John Raoux)

(Beta) – Doskorašnji američki predsednik Donald Tramp u fokusu je večerašnje godišnje konferencije njegove Republikanske stranke.

Glavno pitanje na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) biće da li Republikanska stranka ostaje uz doskorašnjeg šefa Bele kuće, navodi Glas Amerike.

Tramp će se večeras obratiti okupljenima, što će biti njegov prvi javni nastup otkako ga je 20. januara na mestu predsednika SAD zamenio demokrata Džozef Bajden.

Trampovi saradnici su rekli da će njegov govor biti fokusiran na budućnost Republikanske partije i konzervativnog pokreta i “katastrofalnu imigracionu politiku” predsednika Bajdena.

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca, a biće održano u trenutku kada se odlučuje o smeru kretanja Republikanske stranke. Neizvesno je da li će se partija distancirati od Trampa ili ostati uz njega.

Tramp je nagovestio da nije završio političku karijeru, ne otkrivajući kako želi da je nastavi, a njegov rejting je i dalje dobar. Prema istraživanju Galupa, podržava ga 94 odsto republikanaca.

Ipak, podele unutar stanke su postale vidljivije sredinom februara, kada je sedam republikanskih senatora glasalo o opozivu Trampa, po optužbi da je podsticao na pobunu pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD.

Tramp je oštro kritikovao te senatore, kao i deset republikanaca iz Predstavničkog doma koji su takođe glasali za njegov opoziv.

Kritike su u poslednje vreme usmerene na lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela. Iako je Mekonel glasao da Tramp bude oslobođen, on je posle glasanja rekao da je bivši predsednik “praktično i moralno odgovoran za podstrekivanje nereda i opsadu Kongresa”.

Iako su neki nezadovoljni Trampom, on i dalje ima podršku mnogih republikanaca, zvaničnika saveznih država i lokalnih vlasti.

CPAC je osnovana 1973. godine i pomogla je Trampu da počne političku karijeru 2011. godine.

Predsedavajući CPAC Met Šlap, blizak Trampov saradnik, pobrinuo se da na večerašnjem skupu u Orlandu govore oni koji podržavaju bivšeg američkog predsednika.