U danu kada imaju samo devet novih slučajeva Tramp tvdi: “Stravičan drugi talas na Novom Zelandu”; Džasinda odgovara: “Očigledno pogrešan podatak”

0
Foto: Profimedia

Da treba proveravati sve što kažu lideri odavno je demonstrirao Donald Tramp, a sada je još jednom to potvrdio: izjavio je da Novi Zeland doživljava stravičan novi drugi talas, u danu kada ta zemlja beleži devet novih slučajeva. Reagovala je i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern uzvratila je rekavši da je taj podatak “očigledno pogrešan”.

Kako piše Gardijan, Tramp je odlučio da komentariše zemlju koja ima ukupno 22 preminule osobe tokom pandemije, u poređenju sa 170.000 onih u SAD, tvrdeći kako su oni bili jedan od uzora, i da je svet pozdravljao njihovu borbu, a da se sada suočavaju sa “velikim naletom” novih slučajeva.

“Mesto koja su koristili kao uzor, sada imaju veliki porast… Navodili su imena zemalja a sada kažu ups!

“Da li vidite šta se događa na Novom Zelandu? Suzbijali su ga, suzbijali i pobedili, to je bilo kao vest na naslovnoj strani jer su želeli da mi pokažu nešto”, rekao je predsednik SAD tokom mitinga u Mankatu u Minesoti.

Okland je zabeležio devet novih slučajeva, a 13 u utorak, dok je broj u ponedeljak u SAD bio nešto manji od 42.000.

To je prvi put da je Tramp pomenuo Novi Zeland u kampanji. Premijerka Džasinda Ardern odgovorila mu je da nema poređenja između situacije u SAD i njene zemlje.