Tramp tražio od Pensa da u Kongresu blokira Bajdenovu pobedu: “Potpredsednik podržava predsednika, ali će se ipak držati Ustava…”

0
-Washington, DC - 20200405 - United States President Donald J. Trump speaks at the coronavirus briefing at the White House Washington, D.C., U.S., on Sunday, April 5, 2020. The next two weeks will be crucial in the United States' fight against the coronavirus, warn health officials, who are urging Americans to continue practicing social-distancing measures. -PICTURED: Mike Pance -,Image: 512462371, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: POOL/CNP / INSTAR Images / Profimedia

Uprkos pritisku još uvek formalnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, potpredsednik SAD Majk Pens će se držati ceremonijalnih dužnosti i neće blokirati večeras u Kongresu potvrdu elektorskih glasova prema kojima je pobedio demokrata Džo Bajden, piše Rojters.

Tramp je juče “pritisnuo” Pensa da blokira sertifikaciju glasova sa izbora održanih u novembru kao pokušaj da ostane na vlasti, nakon niza neuspelih žalbi na nepravilnosti tokom izbornog procesa u američkim sudovima.

Potpredsednik, koga Rojters naziva “vernim Trampovim poručnikom tokom četvorogodišnjeg haotičnog predsednikovanja”, nema nameru da interveniše, a rekao je Trampu da nema moć da blokira sertifikaciju, iako želi da pokaže podršku republičkom kandidatu na izborima. Odnosno, objasnio je da nema ovlašćenja da to uradi.

Pens će predsedavati na zajedničkom zasedanju Kongresa, na kojem će u toku dana stizati rezultati iz svih država i biti sertifikovani, što će konačno proglasiti pobednika prededničkih izbora.

Bajden je pobedio Trampa sa 306 elektorska glasa, naspram 232, koliko je imao republikanski kandidat i osvojio je sedam miliona više glasova, dok je Tramp odbio da prizna rezultate.

Savezne države su već overile rezultate, a Pensova uloga je da otvori sve sertifikate u pristustvu oba doma Kongresa – Predstavničkog doma i Senata – po Ustavu SAD.

Tramp tvrdi da po Ustavu SAD, Pens može da ospori glasove.

“Potpredsednik ima moć da odbije glasove do kojih se došlo prevarom”, napisao je Tramp na Tviteru, aludirajući na navodne izborne prevarekoje su osporene na sudovima i za koje Tramp nije izneo konkretne dokaze.

Iako je, kako Rojters prenosi, Pens juče saopštio Trampu da ne veruje da ima moć da blokira proglašenje pobednika, nešto kasnije, Tramp je dodao da se on i Pens slažu da potpredsednik ima moć da reaguje.

“Pens i ja smo saglasni da on ima moć delovanja. Naš potpredsednik ima nekoliko opcija po Ustavu SAD. On može da desertifikuje rezultate i pošalje ih nazad u države iz kojih su došli”, poručio je Tramp.

Međutim, Pensovi savetnici su istakli da se u međuvremenu mišljenje potpredsednika SAD nije promenilo.

“Potpredsednik će biti podrška predsedniku, ali će se ipak pridržavati Ustava. Naposletku, to je ceremonijalna uloga. Otvaraće koverte i čitati rezultate”, istakli su Penovi savetnici.

Trampovi pritisci na poptredsednika da blokira potvrdu Bajdenove pobede prikazali su se i tokom predizbornog skupa u Džordžiji za izbore za senatore, koje će republikanci po svemu sudeći izgubiti, što će biti po prvi put u poslednjih dvadeset godina da su demokratski senatori pobedili u ovoj saveznoj državi.

“Ako to ne uradi, više mi se neće toliko sviđati”, rekao je Tramp o Pensu.

Desetak republikanskih senatora, kao i na desetine republikanaca u Predstavničkom domu planiraju da ulože prigovore na potvrđivanje rezultata Izbornog koledža u Kongresu. Međutim, praktično ne postoji mogućnost da Bajdenova pobeda ne bude potvrđena danas.

Potom sledi i zvanična inauguracija 20. januara.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!