Tramp traži od vlasti Minesote da bude oštrija prema demonstrantima koji pljačkaju i uništavaju

0
Beta - AP Photo/Alex Brandon

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je zvaničnike savezne države Minesota da budu oštriji prema demonstrantima koji uništavaju imovinu i pljačkaju tokom nasilnih protesta zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda.

Pošto su protesti započeti u Mineapolisu prerasli u nerede u tom i drugim gradovima širom SAD, Tramp je rekao da će politički lideri Minesote oštrijim pristupom čuvati sećanje na Flojda, prenosi Asošiejted pres.

Tramp je rekao i da je američka vojska “spremna, voljna i sposobna” da pomogne i da vojnici veoma brzo mogu da budu raspoređeni ako njihova pomoć bude zatražena.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina (Chauvin). Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest, prenosi Njujork tajms.

Tramp je danas u nizu poruka na Tviteru ismevao demonstrante koji su sinoć protestovali ispred Bele kuće zbog ubistva Flojda i hvalio pripadnike Tajne službe SAD koji su koristili štitove i suzavac da bi ih potisnuli.

(Beta)