“Tramp se oseća bolje, sutra bi mogao da napusti bolnicu”: Lekari potvrdili da je predsednik SAD u petak dobio kiseonik i imao temperaturu

0
Beta - AP Photo/Alex Brandon

Šon Konli, lekar američkog predsednika Donalda Trampa, priznao je tokom brifinga za medije da je predsednik u petak primio dodatni kiseonik i da je tada imao “visoku” temperaturu.

Konli je, takođe, naglasio da je Trampov nivo kiseonika opao na određeno vreme i tokom subote, kao i da nije siguran da je tada bilo potrebe za dodatnim kiseonikom.

“Morao bih da proverim sa medicinskim osobljem”, rekao je Konli ispred Nacionalnog vojnog medicinskog centra Volter Rid, a prenosi Vašington post.

“Mislim da nije, ako jeste, vrlo malo. Jedini kiseonik koji sam prepisao i koji smo obezbedili je bio tokom petka, na početku…”, dodao je on.

Upitan da obrazloži zašto juče nije otkrio da je Tramp bio na kiseoniku, Konli je rekao da nije želeo da stvara uzbunu.

“Pokušao sam da iznesem optimističan stav, koji je imao i sam predsednik prethodnih dana”, rekao je Konli.

“Nisam želeo da dajem bilo kakve informacije koje bi mogle usmeriti tok bolesti u drugom pravcu. Pritom, ispalo je da smo pokušali da sakrijemo nešto, što nije tačno. Činjenica je da oporavak ide u zaista dobrom smeru”, rekao je Konli.

Drugi lekar Trampovog medicinskog tima, dr Brajan Garibaldi, naglasio je da bi američki predsednik bolnicu u Volter Ridu mogao da napusti već sutra, ako nastavi da se oporavlja ovim tempom.

Tramp sada prima “deksametazon” – lek iz porodice kortikosteroida koji se koristi za lečenje težih slučajeva COVID-19, rekli su lekari.

Američki predsednik je u petak helikopterom odveden iz Bele kuće u bolnicu pošto je pozitivno testiran na koronavirus, kojim je zaražena i njegova supruga Melanija.