Tramp razmatra prodaju borbenih aviona UAE nakon protivljenja Izraela: “Oni imaju novac i žele da ih kupe, ali…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da njegova zemlja razmatra prodaju unapređenih američkih borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog protivljenja premijera Izraela Benjamina Netanjahua.


Tramp je sinoć rekao novinarima u Beloj kući da su Emirati izrazili interes da kupe  “dosta”  borbenih aviona stelt i da se takva prodaja “razmatra” imajući u vidu novu dinamiku između Izraela i UAE otkako su dve zemlje prošle nedelje pristale da normalizuju odnose.

“Oni imaju novac i želeli bi da naruče dosta  F-35 s. To je najbolji borbeni avion na svetu, kao što znate, potpuno stelt”, rekao je Tramp, dodavši da će se videti šta će se desiti ali da je učinjen veliki napredak u miru na Bliskom istoku.

Netanjahu je u utorak rekao da će se protiviti prodaji uprkos istorijskom sporazumu s UAE pošto je izraelski list “Jediot ahronot” objavio da se taj sporazum o normalizaciji kojem je posredovao Tramp uključuje snabdevanje zemlje Zaliva unapređenim oružanim sistemima SAD.

“Jediot ahroot” je pozivajući se na američke i izvore Emirata objavio da je izraelski pristanak na prodaju uključen u sporazum.

Takođe je objavljeno da je Netanjahu sklopio sporazum iza leđa izraelskog bezbednosnog establišmenta i da za to nisu znali ni ministri odbrane i spoljnih poslova Beni Ganc i Gabi Aškenazi, obojica bivši šefovi vojske.

Održavanje vojne nadmoći Izraela u regionu bilo je obeležje izraelske politike decenijama i ta zemlja je koristila svoje bliske veze sa Vašingtonom kako bi osigurala da se unapređeno oružje ne prodaje susednim zemljama.

Za UAE se već dugo govorilo da su zainteresovani za nabavku F-35 stelt borbenih aviona proizvedenih u SAD i dronova za napade poput tih koje ima Izrael.

Netanjahu je rekao da je Ganc obavešetn o njegovoj poziciji o prodaji F-35 pre nekoliko nedelja.

Međutim, izraelskog premijera kome se sudi za korupciju kritičari optužuju da je zaobišao odbrambeni establišment i u vezi sa prodajom podmornica Egiptu.

U Izraelu opsednutom bezbednošću potvrda da sporazum sadrži i neke vojne uslove bi mogla uticati da se smanji oduševljenje koje ga prati.

Ganc je kako se čini doveo u pitanje Netanjahuovo poricanje, rekavši da je je informisan o sporazumu tek kada je postignut.

On je sada takozvani alternativni premijer i glavni partne u vladajućoj koaliciji, a trebalo bi da zameni Netanjahua na funkciji premijera 2021. godine.

Ganc je obećao da će održati izraelsku vojnu prednost po svaku cenu.

(Beta)