“Tramp priznao da snosi odgovornost za nemire kod Kapitola, molio sam ga da pozove Bajdena…”: Lider republikanaca u Predstavničkom domu objavio detalje razgovora s odlazećim predsednikom SAD

0
Drew Angerer / AFP / Profimedia

Odlazeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je priznao da snosi “određenu odgovornost” za prošlonedeljni upad u Kongres, potvrdio je lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti u razgovoru sa stranačkim kolegama u ponedeljak, a prenosi Rojters, pozivajući se na izvore koji su prisustvovali sastanku republikanaca.

Mekarti, koji i sam smatra da je Tramp odgovoran za nasilje i nemire kod Kapitola, podelio je detalje telefonskog razgovora s Trampom tokom dvosatnog onlajn sastanka sa republikanskim kongresmenima, među kojima je prethodnih dana bilo dosta nesuglasica oko viđenja samog napada u Vašingtonu.

“Jasno sam rekao predsedniku. On snosi odgovornost za vlastite reči i dela”, rekao je Mekarti republikancima u ponedeljak.

“Lično sam ga danas pitao snosi li odgovornost za ono što se dogodilo i da li se oseća loše zbog onog što se dogodilo. Rekao mi je da snosi određenu odgovornost za ono što se dogodilo”, dodao je Mekarti.

Lider republikanske manjie u Predstavničkom domu je dodao da je tražio od Trampa da nazove Bajdena.

“Molim Vas, pozovite Bajdena, zbog ove nacije”, rekao je navodno Mekarti.

Podsetimo, na hiljade Trampovih pristalica upale su prošle srede u Kongres prisiljavajući kongresmene i senatore da pobegnu iz plenarnih sala i kancelarija na sigurnije mesto. Oni su se na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa prethodno okupili kako bi potvrdili izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Epilog nemira je pet žrtava, desetine povređenih i veliki udarac globalnom imidžu SAD kao najrazvijenije svetske demokratije.

Nasilje je izbilo nakon što je Tramp na mitingu ispred Kapitola pozvao pristalice da idu na na Kongres, ponavljajući nedokazane tvrdnje da mu je “ukradena pobeda na američkim predsedničkim izborima”.

Tramp je najpre, kako Rojters prenosi, odbijao zahteve da osudi taj napad, ponavljajući svoje neutemeljene teze o izbornoj prevari i nazivajući rulju koja je upala u Kongres “vrlo posebnim” ljudima.

Dan kasnije opisao je nasilje kao “gnusni napad” i obavezao se na obezbeđivanje mirnog prenosa vlasti, iako nije priznao izborni poraz.

U ponedeljak je na zahtev gradskih vlasti Vašingtona odobrio proglašenje vanrednog stanja u Vašingngtonu do 24. januara nakon što su vlasti upozorile na bezbednosne rizike i pretnje tokom predstojeće Bajdenove inauguracije 20. januara.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!