Tramp prestao da pije hlorokin: “Gotovo je, upravo sam završio terapiju i živ sam”

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Donald Tramp više ne pije antimalarijski lek hidroksihlorokin koji je preventivno koristio tokom prethodnih dana protiv zaraze koronavirusom, prenosi Foks njuz.

“Gotovo! Upravo završeno. I uzgred, koliko ja znam, još sam živ”, rekao je Tramp tokom intervjua u emsiji “Full Measure”.

Tramp je hlorokin počeo da koristi pre dve sedmice nakon što je primio pisma i pozive lekara čiji su analize pokazale da je lek koristan u lečenju koronavirusa i nakon što je njegov lični lekar u Beloj kući takođe odobrio upotrebu.

“Čuo sam puno dobrih priča (o hlorokinu), a ako ne bude dobar, reći ću vam. Neću sebi naškoditi zbog toga. Prošlo je 40 godina od početka upotrebe leka za malariju, lupus i druge bolesti”, rekao je Tramp.

Međutim, Uprava za hranu i lekove upozorila je na upotrebu hlorokina u lečenju koronovirusa van bolnica ili kliničkih ispitivanja, jer postoji veliki rizik od srčanih problema i drugih nuspojava.

Naučna studija koja je nedavno objavljena u naučnom časopisu “The Lancet” je otkrila da su pacijenti koji su zaraženi koronavirusom podložniji razvijanju ozbiljnijih srčanih aritmija ukoliko koriste i hidroksihlorokin.