Tramp pred selidbu dodelio poklon kupon na naoružanje za Bliski Istok: Potpis na 290 miliona dolara vredan ugovor

0
Foto: Profimedia

Stejt dipartment je odobrio prodaju bombi Saudijskoj Arabiji u iznosu od 290 miliona dolara kao deo poslovanja sa bliskoistočnim diktaturama u poslednjim danima Trampove administracije, prenosi Gardijan.

Kritičari ovog sporazuma smatraju da se sa prodajom oružja žuri bez razloga i uprkos protivljenju Kongresa i javnosti usled dokaza o kršenju ljudskih prava u zemljama sa kojima je SAD dogovorila prodaju naoružanja, uključujući i režime u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koji su odgovorni za civilne žrtve rata u Jemenu.

Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) pri Stejt dipartmentu je juče dala zeleno svetlo za prenos GBU-39 bombi i druge srodne opreme. Takođe, Agencija je saopštila da je odobrena prodaja helikoptera H-64 Apač Kuvajtu, u vrednosti od četiri milijarde dolara.

Odobrena je i 104 miliona dolara vredna prodaja PVO sistema za zaštitu aviona egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija, kao i opremu za egipatsku avijaciju u vrednosti od 65,6 miliona dolara. Uprkos kritikama vlasti u Egiptu zbog uplitanja u pobunu na Sinajskom poluostrvu.

U slučaju sporazamu sa UAE, administracija je tvrdila da će prodaja pomoći Emiratima da “odvrate iransko agresivno ponašanje i pretenje”.

Takođe, kritičari sporazuma su istakli da je ovakvim prodajama nagrađeno kršenje ljudskih prava i dodatno destabilizovan region.

Sara Li Vitson – izvršna direktorka Demokratije za arapski svet (DAVN), koju je osnovao Džamal Kašogi, novinar i disident koji je likvidiran pod sumnjivim okolnostima – smatra da je pogrešno što “SAD žure sa prodajom oružja, uprkos dosijeu o kršenju ljudskih prava”.

Direktor programa za oružje i bezbednost u istraživačkom odeljenju Centra za međunarodnu politiku Vilijam Hartung takođe tvrdi da je “prodaja bombi Saudijskoj Arabiji pogrešan korak”.

“Ako Kongres ne može da blokira prodaju, administracija Džozefa Bajdena bi to trebalo da učini odmah po preuzimanju dužnosti”, rekao je Hartung.

“Kongres i nova administracija takođe bi trebalo da preispitaju i prodaju opreme Egiptu, u kontekstu brutalne i kontraproduktivne antiterorističke kampanje na Sinajskom poluostrvu, čije su posledice i teške povrede ljudskih prava, ubijanje nevinih civila i hiljade raseljenih lica”, dodao je Hartung.

Do nagle prodaje oružja Trampove administracije dolazi u trenutku dok se Bajdenov tim za tranziciju vlasti žali da ga Pentagon ne obaveštava na odgovarajući način o tekućim vojnim operacijama, što je uobičajena procedura u tranzicionom periodu koji prethodi Bajdenovoj inauguraciji 20. januara naredne godine.

“Doslovno je ignorisano na desetine pisanih zahteva za informacijama”, rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Takođe, predsedavajući odbora za odbranu britanskog parlamenta Tobijas Elvud na Tviteru je napisao da “Tramp Bajdenovom timu blokira pristup američkim agnecijama za nacionalnu bezbednost, uključujući obaveštajne brifinge, jer ima nekoliko značajnih poslova koji će možda dobiti zeleno svetlo pre 20. januara”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!