Tramp poslao bizarno pismo Erdoganu: “Ne budi budala…”

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp napisao je neobično pismo turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu kojim ga je nimalo diplomatski upozorio da ne bude “grubijan” i “budala”, potvrdio je izvor iz Bele kuće.

Pismo je procurilo u američke medije, a nedugo potom dobilo i potvrdu autentičnosti iz Bele kuće. Upućeno je 9. oktobra, dana kada su turske snage pokrenule ofanzivu protiv Kurda na severu Sirije.

“Dragi gospodine predsedniče”, započeo je Tramp.

“Hajde da razradimo dobar sporazum. Ne želite da budete odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite da budete odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti” ako to bude potrebno, nastavio je.

Zatim je pomenuo ekonomske sankcije koje je Amerika nametnula Turskoj kako bi obezbedila oslobođenje američkog pastora zatvorenog u Turskoj. “To je samo mali dio onoga što bismo moglo biti”, poručio je američki predsednik.

“Naporno sam radio kako bih rešio neke od vaših problema. Nemojte izneveriti svet. Možete sklopiti odličan dogovor”, pisao je dalje Tramp i naznačio da je zapovednik kurdskih snaga spreman na pregovore i ustupke.

Istorija će biti dobra prema vama ako ovo učinite ispravno i ljudski, poručio je Tramp turskom predsedniku.

“Ali ako se ne dogode dobre stvari, zauvek ću vas gledati kao đavola. Ne budite opasan momak. Ne budite budala”, napisao je Tramp na kraju.

Tursku invaziju na severnu Siriju omogućila je Trampovo naređenje američkim snagama da se povuku iz tog područja.