Tramp pomilovao Roda Blagojevića: “Deluje mi kao dobar tip, ne poznajem ga”

0
Beta/AP Photo

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je bivšeg guvernera Ilinoisa, koji je proveo osam godina u zatvoru u zatvoru zbog iznude, podmićivanja i korupcije.

“Da, pomilovao sam ga”, potvrdio je novinarima Tramp. “Bio je osam godina u zatvoru, to je baš dugo. Deluje kao baš fina osoba, ne znam ga.”

Šezdesetdvogodišnji član Demokratske stranke već osam godina služi kaznu za iznudu, podmićivanje i korupciju.

Rod Blagojević je osuđen na 14 godina zatvora jer je pokušao da proda mesto u Senatu, koje je do izbora za predsednika SAD pripadalo Baraku Obami.

Tramp je, u nekoliko navrata, tvrdio je da Blagojević preoštro kažnjen i već je u avgustu prošle godine najavio da će pomilovati nekadašnjeg guvernera Ilinoisa.

Mnogi viđeniji republikanci savetovali su predsednika da to ne čini, pošto smatraju da njegov prekršaj predstavlja simbol korupcije protiv koje se zvanično bori Donald Tramp.

Predsednik je skratio kazne i bivšem načelniku policije za Njujork, Bernardu Keriku, koji je bio osuđen zbog poreza i laganja, kao i investicionom bankaru Majklu Milkenu, kojeg su osamdesetih zvali “kralj džank obveznica”.