Tramp odlučuje: Pet žena u trci za mesto pokojne sudije u Vrhovnom sudu

0
Beta - AP Photo/Tony Dejak

(Beta) – Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da razmatra pažljivo pet žena za nominaciju da popuni mesto pokojne sudije Rut Bejder Ginsburg u Vrhovnom sudu zemlje.

On je rekao da će odluku doneti verovatno u petak ili subotu. Tramp je rekao da veruje da senatori imaju dovoljno vremena da procene imenovanu sudiju i da glasaju pre predsedničkih izbora 3. novembra. Rekao je da bi to poslalo poruku solidarnosti i da on ima obavezu to da uradi.

Demokrate su rekle da bi republikanci trebalo da slede presedan koji su napravili 2016. kada je vodja republikanske većine u Senatu Mič Mekonel odbio da deluje na nominaciju tadašnjeg predsednika Baraka Obame, navodeći da ne može u izbornoj godini. Obama je imenovao Merika Garlanda da nasledi pokojnog sudiju Antonina Skaliju.

Predsednički izbori u SAD su za 43 dana.

Tramp je rekao da su glasači stavili republikanske senatore u položaj da naprave izbor zbog “određene ideologije” i da bi politički bilo loše za njih da čekaju da glasaju o popuni mesta u Vrhovnom sudu. Sudije u Vrhovnom sudu SAD se biraju na doživotnu dužnost.