Tramp nije želeo “vakcinu za SAD”, već rešenje dostupno svima: Američka administracija pregovara sa 25 kompanija za proizvodnju vakcina…

0
Foto: Profimedia

Trampova administracija pokušala je da uveri nemačku firmu koja razvija moguću vakcinu protiv koronavirusa da svoj istraživački rad preseli u Sjedinjene Države, rekli su nemački zvaničnici, povećavajući bojazan u Berlinu da će predsednik Tramp pokušati da “otme” dosadašnje nalaze i da će vakcina biti dostupna samo u Americi.

Nemački zvaničnici su potvrdili da su dobili ponudu koja je podrazumevala ogromnu sumu novca, kako bi proizvodnja vakcine bila preseljena u SAD, ali su to odbili, uz poruku pojedinih nemačkih političara da “kapitalizam ima granice“.

Međutim, Njujork tajms piše da je namera predsednika SAD i njegove administracije bila da se proizvodnja preseli u tu zemlju kako bi se brže došlo do konačnog proizvoda, a u proizvodnju vakcine bio bi uključen još veći broj stručnjaka.

Američke vlasti i zdravstveni stručnjaci razgovarali su sa 25 kompanija koje se bave proizvodnjom vakcina – svaki pozitivan korak će biti prihvaćen i svako rešenje obelodanjeno pred svetom.

Nemački ministar unutrašnjih poslova i čelnici ministarstva zdravlja potvrdili su da je američka administracija uložila napore da ih ubode u to da proizvodnju presele.

Prvi takav predlog stigao je još 2. marta, na sastanku zdravstvenih radnika i kompanija u Vašingtonu sa članovima američkog kriznog štaba za koronavirus.

Di Velt je pisao o tome da je nemačka vlada na takve predloge brzo reagovala u želji da zadrži proizvodnju i da su kompaniji CureVac obećane visoke subvencije ako ostane u Tubingenu i Frankfurtu, gde ima svoja postrojenja.