Tramp: „Neću prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji 20. januara…“

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je objavio na Tviteru da neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika SAD Džoa Bajdena 20. januara, dan nakon što je prvi put priznao da će napustiti funkciju predsednika.

„Za sve one koji su pitali, neću ići na inauguraciju 20. januara“, napisao je Tramp na Tviteru.

U SAD je tradicija, praksa i čin u procesu mirnog prenosa vlasti, koji je i Tramp spominjao juče nakon napada na Kapitol, prisustvo na inauguraciji novog predsednika.

Međutim, postojale su spekulacije u javnosti prethodnih nedelja da Tramp neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji.

Podsetimo, nakon što je Kongres juče potvrdio glasove Elektorskog koledža i formalnu pobedu Bajdena na predsedničkim izborima, Tramp je rekao da ta odluka “predstavlja kraj najvećeg predsedničkog mandata ikada”.

“Iako se apsolutno ne slažem sa ishodom izbora, ipak će doći do mirne tranzicije 20. januara”, rekao je Tramp.

“Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako je ovo kraj najvećeg predsedničkog mandata ikada, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom”, rekao je Tramp ponavljajući neutemeljene tvrdnje o navodnim izbornim prevarama koje su i dovele do nemira ispred Kapitola prethodnog dana.

On će biti tek četvrti američki predsednik u istoriji koji neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika, a poslednji još od 1869. godine.

Prethodni predsednici koji nisu prisustvovali inauguraciji novog predsednika su bili Endrju Džonson te 1869. godine, Džon Kvinsi Adams 1829. godine i Džon Adams 1801. godine.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!