Tramp ne mora da ih kupi: Amerika istražuje rudno bogatstvo Grenlanda

1
Profimedia

Američka vojska sprovela je istraživanje Grenlanda iz vazduha kako bi ispitao rudni potencijal ovog arktičkog ostrva, a u sklopu sporazuma dve vlade, naveo je visoki američki diplomata, a prenosi Rojters.

Memorandum o razumevanju i saradnji kao deo razvoja rudnog sektora potpisale su u junu Sjedinjene Američke Države i Danska i to pre ispada američkog predsednika Donalda Trampa i otkazivanje njegove posete Danskoj.

Frenk Fenon, pomoćnik američkog sekretara za energetiku, rekao je novinarima da je proces “dosta skup i da zahteva tehnološku opremljenost”, pa je zbog toga Grenland zatražio američku pomoć.

“Mornarica nam je pomogla u izvođenju hiperspektralnog istraživanja, koristili smo tehnologiju preleta da bismo bolje razumeli čime raspolažemo”, rekao je Fenon.

“To će stvoriti bazu podatka pomoću koje će Američki geološki zavod uraditi interpretaciju podataka i podeliti ih sa građanima Grenlanda.”

U pitanju je mapiranje oko 3.000 kvadratnih kilometara, na području jugozapadne provincije Gardar.

Na pitanje da li su odnosi Amerike sa Grenlandom i Danskom pogoršeni, Fenon je rekao da vidi da su samo snažniji.

1 KOMENTAR

  1. re: Američka vojska sprovela je istraživanje Grenlanda iz vazduha kako bi ispitao rudni potencijal ovog arktičkog ostrva

    Da nisu krajem 1990-tih slična istražjvanja obavljali i iznad Kosova i Metohije?

Comments are closed.