Tramp nazvao demonstrante u Mineapolisu “razbojnicima”: “A kada počne pljačka, počinje i pucnjava”

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas na Tviteru da će preduzeti akciju kako bi grad Mineapolis “imao pod kontrolom”, nazivajući demonstrante “razbojnicima” i navodeći da “kada počne pljačka, počinje i pucnjava”.

Trampov tvit, koji je Tviter označio kao kršenje pravila o “veličanju nasilja” usledio je posle napada demonstranata koji su zapalili policijsku stanicu u Mineapolisu, u kojoj su radili policajci osumnjičeni za nasilnu smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda.

Tramp je rekao da je razgovarao sa guvernerom Minesote Timom Volcom i da mu je poručio “da je vojska uz njega sve do kraja”.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata s policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

U međuvremenu danas se 10 demonstranata okupilo u blizini kuće na Floridi, koja pripada belom policajcu iz Mineapolisa Dereku Čuvinu, za koga se navodi da je kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda, koji je kasnije preminuo.

Šerif okruga Orange saopštio je da Čuvin nije kod kuće i da ne planira da bude u toj oblasti.

Protesti u Minapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli i zapalili policijsku stanicu u kojoj su radili policajci osumnjičeni za nasilnu smrt Flojda.

Policija je koristila suzavac da rastera demonstrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje.

Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

Reporter Si- En-En-a Omar Himenez uhapšen je dok se uživo javljao u program ove televizijske kuće koja prati dešavanja u Mineapolisu.

Flojd (46) je uhapšen u ponedeljak u Mineapolisu, posle navodnog pokušaja da plati falsifikovanim novčanicama u lokalnoj prodavnici.

Video snimci brutalnog hapšenja Džordža Flojda objavljeni su na društvenim mrežama.

Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju a jedan od njih pritisnuo mu je koleno na vrat.

Uprkos tome što je Flojd više puta govorio da ne može da diše, policajac nije reagovao.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti.

(Beta)