Tramp: “Kim ima veliku viziju i može da je ostvari samo dok sam ja predsednik. On ne želi da razočara svog prijatelja Trampa…”

0
Foto Profimedia

 Američki predsednik Donald Tramp nije se mnogo zabrnuo zbog severnokorejskih raketnih proba i još jednom je pohvalio lidera te zemlje Kim Džong Una kao prijatelja koji ima veliku viziju za svoju zemlju.

Uprkos sumnjama da će Kim zaista da odustane od nuklearnog programa, Tramp i dalje istupima u javnosti pokazuje veru u lidera Severne Koreje. Prema nekim tumačenjima, Tramp laskanjem pokušava da ga drži za pregovaračkim stolom, a nudi mu i ekonomsku pomoć.

Tramp je tako na Tviteru naveo naveo da nedavne severnokorejske probe raketa kratkog dometa nisu deo obaveza koje su on i Kim preuzeli na sebe na istorijskom samitu u Singapuru juna prošle godine, iako jeste naveo da bi one mogle da predstavljaju kršenje rezolucije UN.

“Možda postoji kršenje rezolucije UN, ali predsednik Kim ne želi da me razočara i izneveri povjerenje. Ima previše toga što Severna Koreja može da dobije, neograničen je njen potencijal kao zemlje, pod vođstvom Kim Džong Una “, napisao je Tramp.

Tramp je napisao i da Kim ima “veliku i divnu viziju za svoju zemlju”, ali i dodao da tu viziju može da ostvari jedino ako je on predsednik SAD.

“On će uraditi ispravnu stvar jer je previše pametan da to ne učini, i on ne želi da razočara svog prijatelja, predsednika Trampa”, naveo je.