Tanjug/AP,Frank Augstein, File

Šepureći se kao paun, nasmejan, okružen s pedesetak fotografa i kamermana, Džim Akosta upriličio je 16. novembra 2018. svoj veliki povratak u Belu kuću. Samo nekoliko dana ranije oduzeta mu je akreditacija izveštača CNN-a, ali je sudija primorao predsednika Donalda Trampa da ukine tu sankciju. “To je bio test koji smo uspešno položili”, pohvalio se Akosta. “Novinari treba da znaju da je u ovoj zemlji sloboda medija sveta i da Ustav štiti njihovo pravo da ispituju šta naši vladari i lideri rade.” Fejdaut, muzika, hepiend…

Džulijan Asanž verovatno nije ispratio emotivni završetak ove priče uživo na CNN-u. Otkad je pre šest godina utočište potražio u ambasadi Ekvadora u Londonu, njegov život postao je život zatvorenika. Zabranjen mu je izlazak, jer bi ga britanske vlasti uhapsile i bez sumnje izručile Sjedinjenim Državama; smanjen mu je kontakt sa spoljnjim svetom, uz razna maltretiranja, budući da je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno doneo odluku da zaoštri životne uslove svog “gosta” kako bi udovoljio Vašingtonu.

Pritvaranje i pretnju višedecenijskom zatvorskom kaznom u SAD (Tramp je 2010. godine zatražio njegovu egzekuciju) duguje informativnom sajtu koji je osnovao. Vikiliks je mesto na kom se objavljuju otkrića koja već deset godina podrivaju svetske moćnike: slike američkih ratnih zločina u Avganistanu i Iraku, industrijska špijunaža Sjedinjenih Država, tajni računi na Kajmanskim ostrvima. Diktatura tuniskog predsednika Zina el Abidina ibn Alija počela je da se ruši nakon objavljivanja tajne poruke američkog Stejt departmenta, koji je ovu prijateljsku kleptokratiju nazvao “sklerotičnim režimom” i “kvazimafijom”. Vikiliks je takođe bio taj koji je objavio da su dvojica lidera francuskih socijalista, Fransoa Oland i Pjer Moskovici, osmog juna 2008. godine posetili američku ambasadu u Parizu kako bi izrazili žaljenje zbog žestine s kojom se tadašnji predsednik Žak Širak protivio invaziji na Irak.

Ono što, međutim, “levica” nikako ne može da oprosti Asanžu jeste objavljivanje hakovanih mejlova iz kampanje Hilari Klinton. Uvereni da je ta afera išla niz dlaku ruskim planovima i Trampovoj pobedi, zaboravljaju da je Vikiliks potom razotkrio manevre kandidatkinje demokrata kojima je sabotirala kampanju Bernija Sandersa tokom primarija u njihovoj partiji. Svetski mediji tada nisu oklevali da preuzmu ovu informaciju, kako su to činili ranije iz straha da će im glavne urednike izjednačiti sa stranim špijunima i pretiti im zatvorom.

Bes američkih vlasti na Asanža podstiče kukavičluk novinara koji su ga prepustili sudbini, ili se čak naslađuju njegovom nesrećom. Tako je čuveni voditelj kanala MSNBC Kristofer Metjuz, nekadašnja perjanica Demokratske stranke, bez zadrške predložio da bi američke tajne službe mogle da “izvedu stvar u izraelskom stilu i samo ga pokupe”…

1 KOMENTAR

Comments are closed.