“Tramp je spreman za vojnu akciju…”: Pompeo o američkom stavu prema Turskoj i izjavi predsednika da “neće zauzimati stranu”

1
Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp spreman je da upotrebi vojnu silu ako bude potrebno, rekao je državni sekretar Majk Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom.

“Mi više volimo mir od rata, ali u slučaju potrebe biće pokrenuta kinetička ili vojna akcija. Treba da znate da je predsednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju”, rekao je Pompeo za TV CNBC.

Pompeo je odbio da kaže šta je “crvena linija” u slučaju tursko-kurdskog sukoba, odnosno šta bi podstaklo američki vojni odgovor na turske napade.

A sve je pokrenuo sam Tramp, kada je tokom razgovora sa novinarima naglasio da Amerika “nikada nije pristala da doživotno štiti Kurde”.

“Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore”, rekao je Tramp.

Zbog toga je Pompeo morao da istakne spremnost Sjedinjenih Država da se aktivno uključe. Ipak i pored te spremnosti, mekše metode su draže američkoj administraciji.

“Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To nam je draži izbor od primene sile”, rekao je Pompeo.

SAD su prošle nedelje uvele sankcije Turskoj, a posle pregovora Pensa i Pompea sa Erdoganom, dogovoreno je petodnevno primirje.

1 KOMENTAR

  1. Да ли ја то читам да је једна НАТО земља спремна да употреби силу против друге НАТО земље ?

Comments are closed.